Mejla

Peter Kadhammar

Ska räddas – av banantaktik

Publicerad:
Uppdaterad:

Assanges försvar – utmåla Sverige som ett ociviliserat land

Foto: Foto: AFP

LONDON. I de anklagades bås satt Julian Assange, för dagen prydligt klädd i mörkblå kostym och slips.

På läktaren satt Bianca Jagger och den legendariske Labourpolitikern Tony Benn.

I vittnesbåset stod Brita Sundberg-Weitman, tidigare lagman i Svea hovrätt och ordförande i Medborgarrättsrörelsen, en organisation som anser att myndigheterna hotar individens frihet i Sverige.

Foto: Foto AFP
Brita Sundberg-Weitman.

Dagen hade varit syrefattig i domstolen på Belmarsh Road i Woolwich, men när Sundberg-Weitman spann loss lutade sig både Assange och Jagger fram. Här stod en gammal kvinna, en erfaren lagman och framstående jurist, och förklarade att Sverige inte är en stat att lita på.

Den som lyssnade fick bilden av ett land där domstolarna dömer efter nyckfull folkopinion, att lagmännen är omedvetna och naiva och en åklagare som Marianne Ny direkt farlig.

Det var också syftet med förhöret. Julian Assanges advokat Geoffrey Robertson hade kallat in Sundberg-Weitman sedan hon skrivit debattartiklar på nätet.

Hur är stämningen mot Julian Assange i Sverige? frågade advokaten.

– Fientlig. Folk tar för givet att han våldtagit två kvinnor.

Är fru Ny känd för vissa åsikter?

– Oh ja, hon är mot män. Hon tar för givet att de är skyldiga i sexualmål.

Hon vill ha Assange till Sverige så att hon kan gripa honom oavsett vad han säger?

– Jag tror det. Så att han får lida lite och bli mjukare.

Det kan förväntas också att han hålls i isolering?

– Det är normalt i Sverige.

Vårt land liknar alltså Egypten mer än Storbritannien i rättskipning. Skulle någon civiliserad stat utvisa en person dit?

Geoffrey Robertson kom också in på sina svenske kollega Claes Borgström, som är juridiskt ombud åt de båda kvinnor som anmält Assange för våldtäkt och sexuellt ofredande. Robertson nämnde flera gånger att Borgström förutom jurist är politiker, vilket för tankarna till en bananrepublik snarare än ett stillsamt land strax under Arktis.

Sundberg-Weitman hjälpte till med en retorisk stjärnsmäll genom att nämna Thomas Quick.

– Herr Borgström är mest känd för att han fick en oskyldig dömd för åtta mord. Och han var mannens försvarsadvokat.

Saken gäller alltså om Julian Assange ska utlämnas till Sverige för att förhöras om misstankarna om sexualbrott. Det finns inte ens ett beslut om åtal.

Världens mest kända digitala rebell satt mest med armarna i kors och rörde inte en min. Han har åldrats sedan i somras, pojkaktigheten är borta och nu ser han ut som den 40-årige man han är.

Jag tror inte att Sundberg-Weitmans vittnesmål hjälpte honom. Hon hade en del poänger, men bilden hon gav var en karikatyr.

Jag tror heller inte att Julian Assange är särskilt hjälpt av de demonstranter som stod utanför domstolen med plakat som:”Sanningen har våldtagits”.

Och: ”Att avslöja krigsförbrytelser är inget brott”

Jag är heller inte säker på att han är hjälpt av Bianca Jagger, tidigare gift med Mick, numera kämpe för mänskliga rättigheter. Efter förhandlingen sa hon att vi kommit närmare sanningen och vad hon menade med det begrep ingen, kanske inte heller hon själv.

Jag tror heller inte att Assange är hjälpt av att han stegade ut på gräsmattan framför domstolen och talade statsmannalikt i tolv mikrofoner.

Ett EU-land begär att ett annat EU-land ska utlämna en australier som är misstänkt för allvarliga brott.

Det ska nog mycket till för att britterna ska vägra.

Förhandlingen fortsätter i dag.

Av: Peter Kadhammar

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN