Aftonbladet

Feminismen skjuter sig själv i foten

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag är feminist, dock en ­feminist som har haft ­semester från tidningar, tv och internet. Därför vet jag att jag är oerhört sen på bollen här, men jag kan bara inte låta det senaste stora feministbråket som drog i gång mitt i hetaste juli gå okommenterat förbi.

Journalisterna, politikerna och debattörerna, tillika männen och papporna Joakim Lamotte, Gustav Fridolin och Navid Modiri har tydligen under denna min ­vilopaus kommit ut som femi­nister.

Efter att de vaknat upp och ­insett att deras döttrar kan komma att få det lite jobbigt i livet eftersom flickor och kvinnor i stort sett ständigt bedöms utifrån hur deras kroppar och ansikten ser ut samt åläggs massa egenskaper som ­andra, läs män, nedvärderar, har de anslutit sig till den feministiska kampen.

Med dessa nyvunna insikter skriver dessa feministherrar ­inlägg i sociala medier där de ­uppmärksammar könsmakts­ordningen och sällar sig till ­feministskaran.

Bravo! Spontan applåd, känner jag. Ju fler som hoppar på detta självklara tåg som leder till en mer rättvis och jämställd och vacker värld, desto bättre. Trodde jag. Tydligen är jag enligt andra mer akademiskt skolade feminister helt ute och bajkar här.

Joakim Lamotte, Navid Modiri och Gustav Fridolin är enligt dem inga hjältar alls.

Tvärtom är de ­bara gamla vanliga typiska normskapande män som snor fokus och uppmärksamhet. De borde skämmas som ”brölar” ut sina nyfrälsta feministiska brandtal, tar emot cred för det som kvinnor jobbat för i alla tider och dessutom får en massa ­medialt utrymme för det.

Joakim Lamotte, Gustav ­Fridolin och Navid Modiri borde enligt de här feministerna ­ödmjukt ha överlåtit den ­feministiska kampen till kvinnor som kan de här frågorna bättre. Feministiska män ska sluta slå sig själva på bröstet, inte ta plats och ställa sig i bakgrunden.

Det har gått så långt att Joakim Lamotte fått motta hån, hat, spott och spe från, ja ni hörde rätt, ­feminister.

Det här är så jävla dumt. Jag blir så trött. Feminismen skjuter sig själv i foten när det blir så här. ­Feminism kan i mitt tycke inte ­vara rätt eller fel. Den är bra hur som helst.

Grupper i gruppen kan inte i detta skede börja håna, kritisera och stöta ut varandra. Vi måste kosta på oss att välkomna, applådera och uppmuntra alla som ­intresserar sig för den feministiska kampen, oavsett vad de har mellan benen.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN