Ett radikalt förslag – men det finns en baksida

KOLUMNISTER

Att göra det billigare att sparka anställda som sextrakasserar eller ofredar sina kolleger är radikalt.

Men Centerförslaget har både för- och nackdelar.

1 av 2 | Foto: ANNA TÄRNHUVUD AFTONBLADET 85705

Vid första anblicken kan Centerns och Annie Lööfs förslag att förbilliga processen att göra sig av med anställda som sexuellt trakasserar eller ofredar sina arbetskamrater tyckas vara väldigt bra.

Partiet vill att arbetsgivaren bara ska betala ut lön och andra ersättningar i högst sex månader sedan en uppsägning ogiltigförklarats. Ogiltigförklaring är en väldigt vanlig åtgärd när en arbetsgivare sagt upp en anställd och görs egentligen för att vinna tid - och dra ut på processen under ännu längre tid.

Det kan som sagt vid ett första ögonkast verka väldigt rimligt – och är det också. Det är stötande att en person i praktiken belönas trots att hen gett sig på sina kolleger så illa att arbetsgivaren vill avsluta anställningen.

Men det finns en baksida. Och det är att Centern tycker att regeln ska gälla vid alla uppsägningar, oavsett om det handlar om sexuella trakasserier eller något annat. Det ska alltså bli billigare att göra sig med all personal – om det finns skälig grund till uppsägning.

Centern har länge velat luckra upp reglerna i Las och föreslår nu alltså ännu en gång ett förslag i den riktningen. Fast nu i skyddet av den berättigade uppbragdheten över avslöjandena i #metoo-kampanjen. Det är inte snyggt att inte spela med öppna kort.

Men Centern har fler förslag för att motarbeta sexuella trakasserier, ofredanden och våldtäkter.

Ett av dem är att göra sex- och samlevnadsundervisning till ett obligatoriskt inslag i lärarutbildning. Det är häpnadsväckande att det inte redan är det.

Partiet vill också höja straffen för rader av sexualbrott och sexualrelaterade brott liksom förlänga preskriptionstiderna. Också det förefaller vara ett steg i rätt riktning. Samt satsa så mycket pengar att alla kvinno- och tjejjourerna kan anställa ytterligare en heltidsanställd på sina kanslier.

Centern är det första partiet i riksdagen som presenterat ett omfattade program mot sexuella trakasserier och trakasserier och andra avarter i umgänget mellan män och kvinnor. Det är ambitiöst och Annie Lööf hävdar att det skulle partiet gjort även utan #metoo.

Så kan givetvis vara fallet. Centern är det enda parti som redan är inne på sin tredje kvinnliga ordförande. De har ett starkt kvinnoförbund med många medlemmar.

Men det är svårt att tro att åtgärdsprogrammet är helt frikopplat från den globala rörelse som #metoo-rörelsen utvecklats till. För som Annie Lööf själv sade i sitt tal:

– Berättelserna är mörker. Men deras vittnesmål kommer att innebära att samhället förändras. Det är jag övertygad om.

Det vill Centern göra mot sexuella trakasserier

1. Göra det billigare att säga upp personer som ogiltigförklarat en uppsägning. Lön ska bara bealas ut under högst sex månader av den processen.

2. Höjda straffen för samtliga våldtäktsbrott, våldtäkt, grov våldtäkt och synnerligen grov våldtäkt.

3. Höjda straff för sexuellt tvång och utnyttjande av person i beroendeställning.

4. Förlängd preskriptionstid för sexualbrott.

5. Sex- och samlevnad ska bli obligatoriskt på lärarutbildningen.

6. 100 miljoner till kvinno- och tjejjourerna.

7. Fördubbling av anslagen Nationellt centrum för kvinnofrid till 50 miljoner.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM