Mejla

Henrik Torehammar

Därför är det roligare med vänsterhumor

Hasse och Tage, legendariska vänsterhumorister, här vid premiären av ”Svea hund” 1976.

Foto: PETER KNOPP

KOLUMNISTER

Är vänstern roligare än högern? Det var frågan på ett seminarium som jag ledde på Bokmässan i Göteborg. Länge har det funnits en idé om att vänstern har all bra musik - från Bruce Springsteen till Robyn, medan Moderaterna har typ Wille Craaford. Kanske spänner denna kulturella dominans över fler sektorer inom underhållningen.

Om man tittar på den politiska humorn är det lätt att se hur det går en linje från vänsterhumanistiska Hasse och Tage, genom sossekampanjande Henrik Schyffert till dagens satirprogram som Tankesmedjan i P3 eller serietecknare som Liv Strömquist och Sara Granér.

Men det finns faktiskt en lång svensk tradition av högerhumor. Det är i alla fall författaren Kalle Linds tes - som skrivit en bok med just namnet “Högerhumor”, illustrerat av Kryddan Petersons ljuvliga imitation av Birgitta Dahl på omslaget. Vi har haft allt från grupper som “Helt apropå” till forna tiders revykungar, till nutidens ståuppkomiker som Magnus Betnér, vilka svingat vilt mot byråkrati och statligt överförmynderi. Under vårt samtal försökte vi reda ut varifrån känslan av vänsterdominans inom humorsvängen kommer ifrån och kom fram till ett antal teser.

1 Det är den som har makten som hånas. Vi fick en svensk satirexplosion från vänster under Alliansens tid vid makten, liksom det var amerikansk tillväxt under Bushåren. Det förklarar också historisk högerhumor under tiden sossarna dominerade svensk offentlighet.

2 Satir är i sitt DNA vänster. Här blir det viktigt att hålla koll på vad vi egentligen menar med de breda begreppen “vänster” och “höger”. Att håna och ifrågasätta makten är inte främmande för vare sig socialister och liberaler, medan konservativa vanligtvis vill bevara och vörda samhällets institutioner.

3 Utbudet av högerkomiker är mindre.

Kanske är den osäkra och utmanande jobbmarknaden av professionellt hurmorskapande något som lockar friare själar. En mer borgerligt sinnad person väljer då bort den dåliga lönen och de långa timmarna. Därför blir talangpoolen skev.

4 Olika syn på politikens roll. Vänstern vill använda politik för att minska orättvisor. Högern fruktar att för mycket politik hotar individens frihet. Då blir det naturligt att en vänsterperson använder politik i sitt konstnärliga värv medan en borgerlig utövare inte vill blanda in sina övertygelser om sänkt skatt, utan fokusera på estetik.

Det är en tes som förs fram av borgerliga skribenter med en sorts tillägg av sinnestämning - vänstern vill krossa sina motståndare, högern vill övertyga dem.

Det finns faktiskt en del forskning som lyckats ganska bra med att komma fram till vad humor är i teorin. Problemet är bara att det tycks aldrig gå att omsätta i praktik. Och som vi insåg på vårt högtravande mässeminarirum - det finns inget som tar det bort det roliga i humor, som att analysera den.

Veckans twitterbråk:

Åsa Linderborg som i vrede över att Daniel Suhonen och Håkan Juholt helt utan förvarning ställde in sin medverkan i Aftonbladets monter på Bokmässan twittrade ut: Så jävla trött på sossar. Och Suhonen som svarade: jag är så jävla trött på ohyfsade leninister.

Man insåg att detta inte kommer stanna på 140 tecken.

Av: 

Henrik Torehammar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bruce Springsteen

Magnus Betnér

Henrik Schyffert

Liv Strömquist

Sara Granér

Henrik Torehammar