Mejla

Per Bjurman

Bröderna som förknippas med coronakrisens New York

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

NEW YORK. I New York är coronakrisen – i alla fall delvis – en historia om två bröder.

Den ene är guvernör för hela delstaten och vår egen Churchill i denna mörka natt. Den andra en tv-stjärna som själv smittades av viruset och svårt sjuk sänt live på CNN från karantänen i sin egen källare. Inte sällan med storebror guvernören som gäst på länk.

Andrew och Chris Cuomo kommer för alltid vara förknippade med våren då världens huvudstad tvingades ner på knä.

Dåvarande presidentkandidaten Bill Clinton och guvernören Mario Cuomo i april 1992.
Dåvarande presidentkandidaten Bill Clinton och guvernören Mario Cuomo i april 1992.

Familjen Cuomo har länge varit en av de mer prominenta i New York och i synnerhet i stadens och delstatens politiska liv – en ökänd skuggvärld där ”the good old boys” alltid gjort upp bakom kulisserna och hemliga handslag betytt mer än överenskommelser allmänheten fått ta del av.

Pappa Mario, familjens patriark, var själv guvernör under tre mandatperioder, från 1983 till 1994, och sågs under samma tid som en av det demokratiska partiets stora stjärnor. Gång på gång förväntades han ge sig in i kampen om presidentposten men kom aldrig längre än till mytomspunna ”keynote”-tal på de nationella konventen – med det 1984, mitt under kulmen av Ronald Reagan-eran, som särskilt oförglömligt utropstecken.

– Det talet definierade vad det innebär att vara liberal i USA, konstaterade berömde journalisten George Shapiro långt senare och ringade därmed in även familjen Cuomos signum.

 

Äldste sonen Andrew valde tidigt att gå i pappas fotspår och efter en karriär i Washington, bland annat som bostadsminister i Bill Clinton-administrationen, valdes han först till statsåklagare i New York – och 2010 själv till guvernör. Som en ödets grymma ironi dog Mario, efter lång tids sjukdom, i samma stund som avkomman svors in på södra Manhattan på nyårsdagen 2011.

Tretton år yngre lillebrodern Chris tog en annan väg till strålkastarskenet. Han utbildade sig till journalist, fick ett första tv-jobb på kanalen ABC och är i dag nyhetsankare på CNN, företrädesvis i egna showen ”Cuomo Prime Time” på vardagskvällarna.

Bröderna Cuomo: CNN-ankaret Chris och guvernören Andrew.
Bröderna Cuomo: CNN-ankaret Chris och guvernören Andrew.

I dessa två motstridiga roller såg Marios söner fram tills nyss till att undvika att deras vägar korsades professionellt. En journalist kan inte gärna bevaka en framstående politiker hen är nära släkt med.

Men för två månader sedan fördes de oundvikligen samman även i offentligheten – av en mikroorganism som drabbade deras gemensamma hemstad som ingenting någonsin drabbat den tidigare, 11 september-attackerna 2001 och 1930-talets depression inräknade.

 

I likhet med alla andra amerikanska politiska ledare reagerade Andrew Cuomo för sent och för långsamt – och det finns gott om kritiker, framförallt längre vänsterut i den politiska terrängen, som ser honom som ansvarig för många av delstatens allmänna tillkortakommanden, däribland de senaste årens avmagrade sjukvård – men i takt med att krisen eskalerade började han tona fram som hela nationens främste härförare i kampen mot coronaviruset.

Medan exempelvis president Trump i mångas ögon bara skyllt ifrån sig, schabblat och kommit med det ena utspelet mer bisarrt än det andra, har guvernör Cuomo likt en annan Churchill under blitzen i Storbritannien på 40-talet informerat, inspirerat, motiverat, tröstat och stagat upp oss – framförallt under de dagliga presskonferensen som ofta tagit formen av filosofiska föredrag.

Andrew Cuomo, till höger, på en av de dagliga pressträffarna om utvecklingen i New York.
Andrew Cuomo, till höger, på en av de dagliga pressträffarna om utvecklingen i New York.

Det regelrätta brandtal han under parollen ”New York Tough” höll om hur kärleken ska besegra rädslan och ångesten och paranoian – sedermera inkorporerat i en enormt suggestiv, upplyftande video – blev en omedelbar klassiker och förklarar varför den nyskilde 62-åringen plötsligt är landets mest eftertraktade singel…

Redan i början av krisen dök han också upp i Chris show på CNN för både allvarliga och lättsamma intervjuer, fulla med hjärtligt skoj-käbbel om vem mamma Matilda egentligen tycker bäst om. Under de extraordinära omständigheterna ansåg kanalen uppenbarligen att det gick an att slå hål i de vanligtvis täta skotten mellan de berömda syskonen – för att ge bevakningen ett mänskligare ansikte.

 

Men hela historien om den lokale coronageneralen och hans tv-stjärna till lillebror fick en helt ny, förbluffande tvist när det plötsligt visade sig att Chris Cuomo smittats av viruset, blev sjuk och ändå fortsätta sända från isoleringen i källaren i sitt hus på Long Island – trots att han hade hög feber och andningssvårigheter.

Den första showen var snudd på chockerande att se – även för kollegorna.

– Min vän, jag är ledsen att behöva säga det, men du ser inte så frisk ut. Jag blir orolig, utbrast mångåriga medicinske reportern, tillika neurokirurgen, Sanjay Gupta när han fick ordet via länk.

Men med undantag för några kvällar när det på grund av ruggiga febertoppar bara inte var möjligt fortsatte Chris Cuomo att jobba och segmenten med storbrorsan guvernören, alltid på länk, under den perioden var tv vars like ingen sett tidigare.

Bröderna Andrew och Chris Cuomo i samtal under CNN-journalistens sjukdomstid.
Bröderna Andrew och Chris Cuomo i samtal under CNN-journalistens sjukdomstid.

Långt ifrån alla jublade, många konservativa vände sig mot intimiteten och gråtmildheten och undrade, inte helt oberättigat, hur reaktionen skulle blivit om Donald Trumps barn fick intervjua honom på bästa sändningstid.

Men att vi såg något unikt, då en av landets ledande politiker ordentligt skakad bedyrade lillebror sin kärlek – och sedan fortsatte skämta om att de absurda feber-hallucinationer Chris återgav indikerade att viruset tydligen påverkat hans mentala hälsa också… – kunde ingen förneka.

Det var också lätt omtumlande att höra Cuomo den yngre ställa frågan allt fler börjat fundera över de här veckorna:

– Tänker du försöka bli president?

 

Många demokrater hade gärna hört ett jakande svar. Guvernör Cuomo syns dagligen i alla nyhetssändningar, visar imponerande ledarskap och är, i alla fall för tillfället, omåttligt populär – samtidigt som Joe Biden, partiets primärvalsvinnare, hamnat i fullständig radioskugga och dessutom gett ett tämligen tafatt intryck när han väl synts i media.

Men nej, lika lite som pappa Mario för 40 år sedan, har den nuvarande New York-guvernören några planer på att krascha sommarens konvent och försöka ”stjäla” den demokratiska nomineringen.

– Absolut inte. Jag kommer aldrig att ställa upp i något presidentval, löd svaret.

Nu har ju politiker svarat nej på den sortens frågor förr – för att sedan ägna resten av karriären åt försöka erövra posten de svor på att de inte var intresserade av…

Vad som än händer i den frågan vet vi dock att bröderna Cuomo, var för sig och tillsammans, kommer vara förknippade med coronakatastrofen i New York för evigt.

 

Bekräftat antal smittade och döda i världen

* I listan över bekräftat antal smittade och döda per 100 000 invånare är alla länder med en folkmängd under 100 000 bortplockade. Anledningen är att mindre länder gör det svårt att se övriga skillnader i världen. Siffran från Sverige är från Folkhälsomyndigheten. Internationella siffror är från Johns Hopkins University, CSSE. Kartan uppdateras dagligen.

Publisert:

LÄS VIDARE