Mejla

Natalia Kazmierska

”Anti-Greta” ett desperat försök från klimatförnekarna

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

19-åriga Naomi har ostajlat änglahår utsläppt över axlarna och brinner för vetenskapliga teorier. 

En sak till: hon tror att klimathotet är hysteri och bluff. 

Möt extremhögerns “anti-Greta”. 

Hon kallas ”anti-Greta” eftersom hon vill framstå som en motvikt till klimataktivisten.
Hon kallas ”anti-Greta” eftersom hon vill framstå som en motvikt till klimataktivisten.

Sedan nio månader tillbaka lägger tyska tonåringen Naomi Seibt ut videor på Youtube där hon varnar sina följare för att lita på klimataktivisten Greta Thunbergs budskap. Det lustiga är förstås att Naomi Seibt har exakt samma utstrålning som någon av alla de ungdomar i flätor som protesterar på fredagarna.

“How dare you!” ryter hon med en blinkning till Gretas berömda tal i FN. Fast Naomi Seibt syftar på “mainstream-media” som hon påstår sprider lögner om klimatet och om hennes egen, extremt konservativa agenda.

I andra videor går hon igenom grafer och tabeller från Technische universität och diskuterar rubriker som: “Klimatförändring – eller bara varm luft?”

 

Det kan tyckas vara en löjeväckande strategi från extremhögern att uppfinna en klimatförnekande Greta-kopia. Men Naomi Seibt har fått stöd från mäktiga håll – till exempel från tyska främlingsfientliga partiet Alternative für Deutschland, AfD.

Hon har ökat sina prenumeranter till över 54 000 på några månader och kallats för stjärna av Heartland institute, en amerikansk tankesmedja finansierad av den stora olje- och gasindustrin. Och nu i dagarna delar hon scen med Donald Trump som talare på den årliga konservativa konferensen CPAC utanför Washington. Jag förmodar att hon dissar segelbåten till förmån för läckande tankfartyg på vägen dit.

 

Man ska inte överdriva betydelsen hos någon som tror att det räcker med att vara en långhårig tonåring för att förändra världen.

Uppmärksamheten kring Gretas inverterade tvilling visar snarare hur ytterhögern blivit besatt av att förneka klimathotet, inte minst i Europa.

Kanske för att de behövde ett nytt hatobjekt när flyktingarna slutat komma hit. 

Eller för att Svärjevänner och andra inser att deras vurm för det bensinångande folkhemmet på 50- och 60-talet, när riktiga män körde Volvo Pv, inte går ihop med fjantiga lådcyklar och plastbantning. Visst älskar de vår fjällhöga nord – men inte tillräckligt för att omfamna utsläppsrätter, tydligen.

Med klimatföraktet i högsta hugg kan de svinga vilt mot det så kallade etablissemanget. I Nederländerna varnar nationalistpartiet för de liberala vindkraftverken, i Finland målar de upp en bild av hur eliten stoppar hederligt folk från att käka korv.

 

“Jag vill inte att ni ska ha panik, jag vill att ni ska tänka” är Naomi Seibts slogan, också den en referens till hennes världskända nemesis. Precis som Greta klär hon sig otrendigt och vill framstå som sin generations autentiska röst – någon som hjälper unga i dag ur deras ”ekodepression”.

Skillnaden är att Greta Thunberg backas upp av vetenskapen, världsledarna och tusentals tonåringar över världen. Medan så kallade ”anti-Greta” har några konservativa, främlingsfientliga tyska farbröder vid sin sida.

Publisert: