Mejla

Peter Kadhammar

Åklagare Krister Petersson är Palmemordets senaste offer

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Krister Petersson, förundersökningsledare är chefsåklagare i polisutredningen kring Palmemordet.
Krister Petersson, förundersökningsledare är chefsåklagare i polisutredningen kring Palmemordet.

KOLUMNISTER

Det enda jag tänker på när jag ser åklagare Krister Petersson är Palmemordets alla offer. Han har nu sällat sig till dem och han gjorde det frivilligt, ty de som ger sig in i utredningen har en benägenhet att strax tappa omdömet.

Den är som en ond grekisk saga. Poliser, åklagare, journalister och privatspanare ger sig in i grottans dunkel och hoppas finna visdomens källa. De lockas av en sång, den är så vacker att den omöjligen går att motstå, de följer tonerna längre och längre in i grottans labyrinter, mörkret sluter sig om dem.

Ingen vet vad som sker sedan för dramat är inte synligt. Det utspelar sig i huvudet på den som gått in i mörkret. När åklagaren, polisen, privatspanaren eller journalisten åter visar sig i grottans mynning lockas han, det är alltid en han, inte längre av de oemotståndliga tonerna.

Nu rids av han av ett inre tvång. Han måste meddela världen att han funnit Sanningen.

 

Han ser inte ut som en eremit med långt tovigt skägg och trasiga kläder. Han ser inte ut som en religiös dåre som med uppspärrade ögon viftar med den heliga skriften.

Han ser ut som du och jag. Men han går omkring på gator och torg, i möteslokaler och tv- och radiostudior. Han rycker förbipasserande i ärmen och säger: Jag Vet!

Alla har de sin egen sanning. Det är grottans förbannelse.

 

Häromveckan var det en pensionerad tv-reporter som visste hur mordet gick till. Om jag förstod rapporteringen rätt var mördaren inte ute efter Olof utan Lisbeth.

Häromåret var det en journalist i Göteborg som visste att mördaren var Skandiamannen.

Även Leif GW Persson har låtit sig övertalas att berätta hur mordet gick till: gärningsmannen var anställd inom polisen eller försvaret.

För ytterligare några år sedan var det försäljare av medicinska hjälpmedel som hade varit på fest i Sydafrika och hört av en person att det var apartheidregimens hemliga polis som mördade Palme. Han kontaktade Norstedts förlag som kontaktade mig och bad mig skriva en bok som skulle uppenbara Sanningen. Jag gratulerade både förlaget och försäljaren av medicinska hjälpmedel och bad dem återkomma när mördaren var åtalad och dömd. Då skulle jag gärna skriva boken.

De har inte ringt än men lite kom i alla fall ut om Sanningen: DN gjorde en toppnyhet av skrönan.

 

Palmemordet har skördat oräkneliga offer. Tänk alla åklagare som passerat genom utredningen. Alla socialdemokratiska politiker som trampat fel. Alla poliser som ödslat sina kraftfullaste yrkesår på att följa det ena spåret meningslösare än det andra.

En stor polisutredning kanske är som schack eller att skriva en bok, börjar man fel kan det sluta hur illa som helst.

Jag kan ytterst lite om polisarbete.

Men jag vet att en brottsutredning börjar på brottsplatsen. Minsta barn vet det. Man tar sitt förstoringsglas och letar efter fingeravtryck.

Palmeutredningen gjorde tvärtom. Man började med att fantisera och fortsatte med att kraftfullt undersöka sina fantasier. Det berodde på den inkompetente spaningsledaren Hans Holmér, som klampade omkring med den socialdemokratiska regeringens goda minne.

Det måste ha varit fruktansvärt plågsamt för alla riktiga poliser att deras livs viktigaste utredning leddes av en charlatan.

 

Holmér var förresten bästa vän med den fantasifulle privatspanaren och bokförläggaren Ebbe Carlsson. En kväll på Eriks i Gamla stan, det måste ha varit 1988, redogjorde han för sitt hemliga kurdspår för Jörgen Widsell, som var chef för tidningen Z, och mig.

Det var chockerande. Teorin sprack när Ebbe fick ett par kritiska frågor. Ändå hade en justitieminister, en rikspolischef och en Säpochef dansat efter Ebbes musik.

Det var tonerna från grottan. De var så vackra. Kom in – kom längre in – här borta – här finns Sanningen.

Och nu har vi en ännu en människa som stiger ut ur grottan. Han heter Krister Peterson, Palmeåklagare.

Han säger att han Vet.

Strax ska han uppenbara hemligheterna för oss. Strax.

 

PODD Allt om nya uppgifterna i Palmeutredningen

I podden Aftonbladet Daily pratar vi med Lena Mellin och Oisín Cantwell om de nya uppgifterna som kanske kan lösa mordgåtan efter 34 år.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

LÄS VIDARE

Leif GW Persson hoppar av Brottsjournalen

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Olof Palme

Palmemordet

Ebbe Carlsson

Krister Petersson

Stig Engström, ”Skandiamannen”

Leif GW Persson