Det hade varit ännu värre om Morgan kommit

Foto: SVT
”Agenda” i söndags. Programledaren Anders Holmberg leder en debatt mellan kriminologiprofessorn Jerzy Sanecki och Mattias Karlsson (SD).
KOLUMNISTER

Jag tycker om ”Agenda”.

Jag vill inte överdriva, men jag ser programmet som en av vår tids sista utposter av rimlighet, saklighet och nyhetsvärdighet.

Som Ginna Lindberg på Sveriges Radio.

Som Systembolagets antisup-filosofi.

Som ens föräldrars äktenskap.

Jorden må rämna men om jag bara klamrar mig fast vid dessa trygghetsmarkörer, dessa fyrar mellan haven, om vi har ett par punkter av stjärnstoft i januarinatten så kan vi fortfarande tänka att det kommer gå bra.

Söndagens Agenda förvandlades dock till Sverigdemokratnytt. Det var SD:s agenda, bildligt, bokstavligt och symboliskt.

Min helg skulle återigen avslutas med nyhetsfördjupning, men jag upptäckte till min sorg att Agenda valt att gå en speciell grupp i samhället till mötes. De som hatar invandring, politiker och journalister. I den ordningen.

I studion fanns professor i kriminologi Jerzy Sarnecki och via länk Mattias Karlsson, SD. Nu skulle det bli debatt.

Utgångspunkten var följande: Justitieminister Morgan Johansson är inte intresserad av att ta fram ny statstik över hur stor del av brottsligheten utlandsfödda står för.

Ska vi strypa invandringen helt och hoppas att siffrorna går tillbaka till tiden då Sven Wollter var aktuell i ”Raskens” (slumpmässigt utvald förr i tiden-period)?

Ska polisen rasprofilera i tunnel-banan sent på kvällarna?

”Nu känner jag att du ser lite nordafrikansk ut, så det är nog bäst att du går hem så att du inte gör dig själv olycklig med fingrarna där de inte ska vara”

För hur resultatet än ser ut, vad de än kommer fram till, så måste frågan besvaras:

Vad ska vi göra med siffrorna? Hur ska de användas?

Dagen efter debatten var den stora frågan varför Morgan Johansson med flera valt att avböja medverkan.

Men varför skulle justitieministern eller någon annan från regeringen eller Vänsterpartiet ställa upp? När själva problembeskrivningen, själva ämnet, är skräddarsytt åt ett främlingsfientligt parti.

Om jag blir bjuden till en debatt om vilken hudton som begår flest konstförfalskningar och jag inte vill komma därför att jag tycker att själva ämnet är fel, har jag då mörkat sanningen?

Det var beklämmande att en representant för Sverigedemokraterna fick vara ensam politisk företrädare, men det hade varit än mer beklämmande om Morgan Johansson kommit dit och legitimerat Mattias Karlssons partis eviga hetsande.

En annan, mer relevant forskning, är den som undersöker klassskillnader kopplade till brott.

Och när Agenda tar upp den frågan är jag lika övertygad om att Morgan Johansson kommer dit som jag är övertygad om att Mattias Karlsson finner den ointressant.

Idrottstrist

Golfare som är upprörda över att en ryttare vann Jerringpriset. Okej golfare, okej.

Idrottströst

För de som hejade på Sarah Sjöström och känner sig lite låga rekommenderar jag en sökning på ”miniature cooking” på Youtube. Efteråt kommer allt kännas bättre, garanterat.