Därför åker KD ur riksdagen

Ingen anledning för KD att se ljust på framtiden

KARLSTAD. Oddsen för att Göran Hägglund åker ur riksdagen i valet nästa år är låga.

Han har en lång uppförsbacke framför sig om han ska rädda sig kvar på den politiska elitnivån. Så lång att han möjligen inte hinner upp i tid.

Stämningen här på Kristdemokraternas riksting är inte uppsluppen men definitivt förväntansfull och positiv.

Men tyvärr finns det inte särskilt stor anledning för Göran Hägglund och hans medlemmar att se ljust på framtiden. Riksdagens minsta parti brottas stora problem och risken för att de åker ur riksdagen i valet nästa år är överhängande.

Skälen är framför allt följande.

1. Väljarstödet. Bara en enda gång sedan förra valet har partiet legat över fyra procent i SCB:s stora partisympatimätningar som görs två gånger om året. Det var i november 2010, strax efter förra valet.

Mirakel har visserligen hänt förr men det är svårt att se var Hägglund skulle hitta sina nya väljarskaror.

2. Åldersstrukturen. Kristdemokraterna har svensk politiks äldsta väljare, de håller på att dö av. Medelåldern är drygt 50 år enligt valforskarna vid Göteborgs universitet.

Inte ens i åldersgruppen över 75 har Kristdemokraterna ett bekvämlighetsavstånd till fyraprocentsspärren för att komma in i riksdagen. Enligt den senaste SCB-mätningen skulle 4,4 procent i den åldersgruppen rösta på KD.

Förr sade man att gamlingar var trognare röstare än andra. Men så har inte varit fallet i de senaste valet. Då har valdeltagandet varit högst bland de medelålders.

Efter 80 är det dessutom många som inte utnyttjar sin rösträtt för att de helt enkelt inte orkar eller kan.

3. EU-valet. För de mindre partierna kommer blir valet till EU-parlamentet i maj viktigt. Ett förlorat mandat riskerar att ta ner humöret rejält medan ett vunnit kan få tuppkammen att växa.

I förra valet backade KD med 1,1 till 4,7 procent av rösterna och förre partiledaren Alf Svensson tog plats i Bryssel efter framgångsrik personvalskampanj.

Den här gången toppas listan av förre tv-ankaret Lars Adaktusson. Att han skulle vara en röstmagnet av Svenssons klass är inte troligt.

4. Kamrat fyra procent. I förra riksdagsvalet tappade Kristdemokraterna en procentenhet och stannade på 5,6 procent. Att de klarade sig kvar i riksdagen förklaras i hög grad av att M-sympatisörer taktikröstade på KD för att de inte skulle åka ur.

I nästa val kan de borgerliga taktikröstarna få det svårt. Som det ser ut nu kan de tvingas välja mellan att stödrösta på Centern eller KD. Det riskerar att påverka Kristdemokraterna menligt.

5. Profilfrågorna. Kristdemokraterna har koncentrerat sig på frågor om barn, familj och gamla. På rikstinget ska ett nytt barn- och ungdomsprogram, med bland annat en uppvärdering av dagmammor, antas.

Även om det är frågor som ligger nära väldigt många väljare har KD inte lyckats sälja in sina svar på vardagens problem.

I går gjorde Göran Hägglund ett försök att bredda budskapet. Han vill undersöka om sjukvården, som blir alltmer högspecialiserad och svår för varje landsting att bedriva, ska förstatligas.

Bra? Kanske. En valvinnare? Knappast.

Den som satsar en tusenlapp på att Kristdemokraterna sitter kvar i riksdagen måste vara beredd att förlora den.

Följ ämnen i artikeln