Mejla

Aftonbladet

Att ge sig på kvinnor i slöja har blivit en sport

Publicerad:
Uppdaterad:

Att ge sig på kvinnor i slöja har blivit en slags sport för rasister. Jag kan inte tolka det på något annat sätt när jag hör att den gravida kvinna som överfölls i Farsta för en vecka sedan, nu blivit attackerad på nytt.

I går kväll rapporterade SVT att okända gärningsmän ska ha misshandlat den blivande modern igen, mitt på ljusa dagen. Denna gång för att tvinga kvinnan att ta tillbaka sin polisanmälan. Plötsligt kändes det lite bisarrt att vi har ägnat veckan åt metadiskussioner om huruvida Hijabuppropet var för medelklassigt eller inte.

Det har liksom hänt en gång för mycket nu. Och det händer hela tiden. I södra London gick en muslimsk kvinna för ett tag sedan in på sin lokala matbutik, och märkte att folk skrattade bakom hennes rygg. Till slut upptäckte hon att någon hade kletat hundbajs på hennes huvudduk.

På en förortsgata utanför Paris fick en ung gravid kvinna en morgon i juni slöjan bortryckt och flera slag i magen. Efteråt drabbades hon av ett missfall.

Organisationer som Tell Mama i Storbritannien rapporterar att majoriteten av de islamofobiska hatbrotten nu riktas mot just kvinnor. Och 80 procent av dem är klädda i niqab, slöja eller sjal.

Även i Sverige är trakasserierna vardag för många. I Dalarna mötte jag nyligen en äldre, ensam somalisk kvinna som blev jagad av en bil på väg hem från moskén.

Den havande kvinnan som överfölls i Farsta förra fredagen lämnades medvetslös på en parkering. ”De senaste tre åren har det blivit fruktansvärt” berättade hennes vän, Samira i radions ”P4 Extra”.

Det sköljer en våg av muslim­fientligt hat över Europa - men det är inte en slump att det är just kvinnorna som är värst utsatta.

Här i Sverige har ju Sverige­demokraterna till exempel högst medvetet målat upp slöjbärande småbarnsmammor som det stora hotet mot svenskheten. Flaxande vålnader som roffar åt sig pensionärernas ATP-poäng.

Hijab-häxorna. Tysta, vandrande tält som föder barn i rasande fart. Nidbild­erna är så vitt spridda att de till och med dyker upp i folkkära komikers Twitterskämt.

En anledning är att muslim­ska kvinnor själva sällan hörs i offentligheten eller bjuds in till Tilde de Paulas tv-soffa.

Under veckan som gick förändrades detta. Oavsett vad man tycker om Hijab-uppropet blev det omöjligt att inte lyssna.

Av: Aftonbladet

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN