”Roligt, skarpsynt och oavbrutet underhållande”

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

1 av 2

Roman

Lex Bok

Sara Kadefors

Lilla Piratförlaget
Från 15 år
Hon har perfekt gehör vad gäller dagens ungdomsgeneration, den som lever livet på Facebook, Instagram och bloggar. Eller snarare lägger ut en förskönad bild av sin verkliga tillvaro. Lex vägrar vara med. Tills den dag då hennes mamma kommer hem med en hopplös ny kille. Roligt, skarpsynt och oavbrutet underhållande om en smart, ung tjej som genomskådar såväl vuxenvärldens patetiska tillkortakommanden som tonåriga trendsättare.

Serier

Det är den som möter som ska backa

Jan & Maria Berglin

W&W
Det har hänt att jag klippt ur några av deras kommentarer i ord och bild till dagsaktuella händelser och klistrat upp på kylskåpet. Att få skratta år tillvarons absurditeter är guld värt. De är suveräna på att häckla makten men även vardagliga pösmunkar kan få sig en käftsmäll. Bokens fantastiska titel tillskrivs författaren Sven Stolpe som en gång mötte en bil på en smal bilväg varvid den andre föraren slog fast hur det förhöll sig...

Roman

Hatties liv

Ayana Mathis

Brombergs
Fängslande om en kvinnas okuvliga livsvilja. Trots ofattbar sorg och smärta lyckas hon behålla sin värdighet och styrka. Hattie är en svart, ung kvinna som flytt rasismen i den amerikanska södern. Men den tillvaro som väntar henne i nordstaterna präglas av fattigdom och fördomar. Hon föder elva barn och vi får följa deras skiftande öden. En osentimental, skakande berättelse som fått Oprah Winfrey att lansera den i sin bokklubb.

Barn

Ska vi va?

Pija Lindenbaum
Rabén & Sjögren
3-6 år
Berit ska till Flisan. Hon har med sig en extra pinne till henne. Ifall dom ska peta på saker. Flisan å sin sida sitter inne och klipper lite olika grejer. Det ringer på dörren. Där står Berit. Åhneej, tänker Flisan. Inte hon. Och slår igen dörren. Men Berit ger sig inte. Pija Lindenbaum är en av vår tids mest geniala bilderboksskapare med en fenomenal förmåga att pricksäkert beskriva barns känslor och upplevelser. Nu har hon gjort det igen.

avIngalill Mosander

ARTIKELN HANDLAR OM