Oisín Cantwell

20 000 kronor är ett hån

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Astrid Lindgrens barnsjukhus.
Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Narkosläkaren som åtalades för dråp på lilla Linnea utsattes för ett oerhört rättsövergrepp.

20 000 i skadestånd för hennes fleråriga lidande är skamligt lågt.

Att Justitiekanslern inte fullt ut skulle acceptera läkarens krav på nästan tre miljoner för förlorad arbetsinkomst och psykiskt lidande är vare sig överraskande eller upprörande.

Men bakom prutningen på över 2,9 miljoner ligger ett resonemang som är stötande i sin formalism.

Sant är förvisso att narkosläkaren endast var anhållen och häktad under en vecka i mars 2009. Det var knappast jätteinkomster som förlorades under denna tid.

Sant är även att arbetsgivaren inte kunde göra något annat än att omplacera henne från Astrid Lindgrens barnsjukhus, givet allvaret i misstankarna.
Men det är samtidigt en argumentation som bortser dels från att utredningen pågick orimligt länge, dels från att läkaren aldrig borde ha åtalats över huvud taget.
Jag bevakade rättegången. De vittnande experterna hade helt olika uppfattningar om flickans död. Det var uppenbart att läkaren inte skulle kunna fällas. Hon friades också i ordalag som var osedvanligt kraftfulla.

Inte heller den oerhörda uppmärksamhet som fallet ledde till i tidningar, radio och tv anses av JK ha någon betydelse. Skadestånd betalas ut enligt praxis.

Så resonerar staten om en människa som tvingades sälja sommarhuset hon ärvt av sina föräldrar då grannarna fick klart för sig vem hon var, som tvingades flytta, som inte längre kunde forska.

Så resonerar staten om en människa som befann sig i en 1000 dagar lång mardröm. Ja, det gick exakt så lång tid från gripande till friande dom.
JK konstaterar dessutom att det finns skäl att kritisera polis och åklagare för brister i förundersökningen. Men inte ens det är skäl att betala ut ett rimligt skadestånd.

Vad är egentligen ett rimligt skadestånd? Jag vet inte. Nivåerna i Sverige är låga jämfört med vissa andra länder. Det beror i någon mån på att det inte går att sätta en vetenskapligt sann prislapp på mänskligt lidande.

Men 20 000 kronor som kompensation för detta rättsövergrepp är ett hån. Läkaren har all anledning att stämma staten.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN