Mejla

Jan Guillou

Sverige enda landet där politiska partier får välja nämndemän

KOLUMNISTER

Att sverigedemokrater förekommer i våra domstolar är förstås en skam för rättsväsendet.

Senaste skandalen med nämndeman från SD utspelade sig i målet mot Elin Ersson som ställde sig upp inne i en flygkabin för att försöka hindra deportationen av en afghansk man. Inte oväntat dömdes hon i Göteborgs tingsrätt till 60 dagsböter.

Men domstolen var inte enig. SD-nämndemannen krävde fängelse därför att han ansåg att brottet var politiskt (”led i en politisk verksamhet”).

Man kan se det som en självklar hållning från SD-are. Men just den här förmågan har vid flera tillfällen uttalat sina rättspolitiska uppfattningar på nätet, som att polisen ska ”skjuta först och fråga sedan” och att Miljöpartiet och Vänsterpartiet borde förbjudas. Vad gällde just Elin Ersson hann han långt innan han fick nöjet att döma henne i domstol beskriva henne som ”brottsling”.

Han är alltså jävig, hävdar nu försvaret och kräver att rättegången tas om.

Jo, det var han förstås rent formellt eftersom han uttalade sig i skuldfrågan i förväg. Problemet är att alla SD-are är jäviga. SD:s förre kandidat till justitieministerposten, Kent Ekeroth, slog fast att SD:s nämndemän skall driva partiets linje när de dömer.

En studie vid Handelshögskolan

i Göteborg har visat på det självklara. När det sitter SD-are bland domarna ökar risken för personer med arabiska namn att dömas med hela 17 procent. Allt annat skulle förvåna, kan man tycka.

Men problemet med politiska domare handlar inte bara om SD. Det som i det här avseendet skiljer SD är att partiets främlingshat slår igenom så brett, eftersom utlänningar är överrepresenterade inför domstol. Och att SD, till skillnad från andra partier, öppet deklarerat att deras representanter i domstolarna skall döma politiskt.

Men det gör andra partier också. Den arab som ligger illa till från början om det sitter SD-are bland domarna ligger betydligt bättre till om där sitter vänsterpartister.

Och det ska fan vara vit, heterosexuell man från medelklassen anklagad för brott mot kvinnor om det sitter vänsterpartister i domstolen. Då ökar risken för fällande dom lika mycket som för arab inför SD-domare.

Kristdemokrater i migrationsdom-stolarna avviker lika mycket som SD-are i sitt dömande. Fast åt andra hållet.

Om det nu hade suttit en miljöpartist på den domarplats i tingsrätten i Göteborg där det satt en hatpelle från SD, skulle vi alltså ha kunnat tänka oss en oenig domstol där miljöpartisten yrkat på frikännande.

Huvudsaken, problemets kärna, har bara blivit tydligare genom SD-arnas uttalade ambition att driva sin främlingsfientliga linje som domare. På så vis har dessa SD-politiker ironiskt nog gjort samhället en tjänst.

Anledningen till att det sitter politiker i våra domstolar är att det är de politiska partierna som nominerar nämndemän. Det är såvitt jag vet ett system som Sverige är ensamt om bland länder med  demokrati.

För de politiska partierna är systemet bra. Man kan dela ut jobb till sådana trogna partigängare som inte duger till exempelvis en plats i riksdagen.

Därför är det inte troligt att det finns någon entusiasm i riksdagen för att ändra på systemet. Även om SD nu klargjort att Sverige har ett domstolsväsende behäftat med ett lika uppenbart som för rättssäkerheten skadligt fel. Man skulle kunna argumentera för att just SD-are generellt vore olämpliga domare på grund av deras uttalade plikt att döma exempelvis araber hårdare än vita.

Men då skulle samma argument kunna riktas mot andra partier så den vägen är nog inte framkomlig.

SD-arna får dessvärre hjälpa oss med fler nämndemannaskandaler för att frågan skall upp på riksdagens bord. Men det blir segt.


För övrigt anser jag att...

  • ... det kvasifeministiska tjatet om Fredrik Skavlans ”sexism” börjar ta sig allt larvigare uttryck. Men det är så där. Medierna kan ibland tjatstämpla fast vilken bild som helst.
  • ... Pär Nuder, veteran bland giriga sossar i jakten på pengar, blir något motsägelsefull när han påstår att han fått sparken (för ”olämpligt uppträdande”) av en ”maffia”. Tog han frivilligt anställning hos en maffia? Varför det, i så fall? Pengar förstås.

Av: 

Jan Guillou

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Nämndemän