Mejla

Johan Hakelius

Snart är alla lapplösa och sunt anarkistiska

Publicerad:
Uppdaterad:

Visste ni att en sektion i teoriprovet för körkort handlar om miljöfrågor? Den som vill ha lapp gör klokt i att vara passande bekymrad över förekomsten av koldioxid.

Det är inte förvånande. Det förvånande är att det inte finns en genussektion också, där man bör vara passande bekymrad över den sneda könsfördelningen bland långtradarchaffisar. Staten gillar att uppfostra oss.

En annan sak staten gillar, är att lägga vantarna på våra pengar. Häromdagen dök en bilskoleglåmig herre, utan tvivel representant för en central branschorganisation, upp i tv. Han förklarade att nya regler, nya avgifter, nya kontroller skulle komma att kosta ytterligare tvåtusen för en genomsnittlig lappsökare. Kundunderlaget började svikta. Körskolor på mindre orter skulle tvingas nobba utbildning på annat än de mest populära korten. En del skulle få slå igen.

"Det här är inget annat än regional diskriminering", pyste han i en liten koncentrerad eruption, innan luften gick ur honom och hopplösheten åter tog makten via dubbelkommando.

Man begriper precis hur han känner. Till en början gnuggade säkert bilskollärare händerna. Mer regler betydde mindre privatundervisning, fler körskoletimmar och mer pengar in. Men när priset för ett körkort närmar sig priset för en etta i Stockholms innerstad, har punkten för vinstmaximering passerats. Miljonärer finns mestadels i huvudstaden, där man kan åka taxi.

Staten verkar ha bestämt sig för att folk som verkligen behöver köra bil, inte ska få göra det. Den slutliga nollvisionen.

Och, vet ni vad, jag tycker att det är utmärkt. Inte av miljöskäl. Inte av trafiksäkerhetsskäl. Inte ens av ren elakhet. Jag tycker att det är utmärkt, för äntligen håller den klåfingriga, uppfostrande, självgoda, skitviktiga staten på att avskaffa sig själv. Svenskarna förlät den när den krävde mer än de tjänade i skatt. De förlät den när den ställde dem i kö till operationer. De anpassade sig lydigt när rökning blev verboten och pensionen drogs in. Men tror någon att de som verkligen behöver kommer att sluta köra bil, bara för att de inte har råd med körkort?

Nä. Snart är den svenska landsbygden full av bilburna, lapplösa Engelbrektare utan särskild koldioxidinsikt. Och äntligen har ett frö av sund anarkism slagit rot.

Av: Johan Hakelius

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN