Mejla

Lena Mellin

Är det nolltolerans så är det

KOLUMNISTER

Stockholms landsting gjorde allt rätt när de stängde av SL:s vd Anders Lindström.

Omsorgen om företaget är viktigare än omtanken om toppchefen.

Anders Lindström, som varit vd för kollektivtrafikjätten SL i två år, greps i onsdags på Hongkongs internationella flygplats för stöld.

Det dröjde inte många timmar efter Aftonbladet avslöjat gripandet förrän landstingsdirektör Toivo Heinsoo meddelade att vd:n tagits ur tjänst. Såväl som vd för Storstockholms lokaltrafik, SL, som förvaltningchef för trafikförvaltningen och som vd för rederiet Waxholmsbolaget.

Avstängningen gäller tills vidare.

Offensiv mot plankning

Helt rätt. I det här fallet är omsorgen om företaget viktigare än om Anders Lindströms känner sig sårad av arbetsgivarens resoluta ingripande.

Lindström hävdar att det var slarv som fick honom att ta med sig korthållaren från flygplatsbutiken. Det kan vara så. Men det är inte ett argument som SL skulle ha accepterat i sin kamp mot gratisåkarna.

Nyligen lanserade företaget en offensiv mot plankningen som beräknas kosta SL omkring en kvarts miljon per år. Omkring tre procent av alla resor är avsiktliga gratisåkningar, resenärerna vill inte betala.

Larm tillbaka

Biljettkontrollanterna har slutat vara serviceinriktade och sväljer inte längre mer eller mindre fantasifulla förklaringar till varför ingen biljett köpts. De ska också få hjälp av ordningsvakter och larmet, som tjuter när spärrarna är öppna för länge, återinföras efter flera år i SL:s förråd.

Det är en hårdhänthet i paritet med den som Anders Lindström utsattes för i Hongkong. Man kan ju tycka att det är att gå lite väl långt när man släpar en person inför domstol för misstänkt snatteri av en korthållare.

Men är det nolltolerans mot stöld, eller gratisåkning, så är det.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Snatteriskandalen

Hongkong

SL, Storstockholms Lokaltrafik

Anders Lindström

Lena Mellin