Mejla

Jennifer Wegerup

Feta barn är ett större problem än de magra

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Sätt nu inte läsken i halsen eller storkna av chipsen.

Här kommer en politiskt inkorrekt krönika mitt emellan fredagsmys och lördagsgodis.

Jag packar gympapåsar och läser om en mamma som beklagar sig i media över ”skönhetshetsen” och viktkrav på små barn. Och visst, jag är också mot magra ideal. Men sanningen är att tjocka barn är ett betydligt större problem i dagens Sverige. På stranden i sommar har jag sett alldeles för många barn med övervikt. Alltifrån knubbiga till feta.

Utseendet spelar i sig ingen roll, eller borde inte göra det, även om den grymma sanningen är en annan; dessa barn riskerar att bli retade. Det verkliga problemet är dock hälsan. Det är farligt att vara överviktig. Särskilt att bli det redan i unga år.

Om detta borde vi tala mer. Inte mindre.

Det är känsligt, av många skäl. Ingen kärlek är så blind som en förälders, jag vet, som mamma till två barn. Inget gör så ont för en ­mamma eller pappa som att känna skuld.

Jag hör också redan ­invändningarna, om ärftliga faktorer.

Sant, till en viss gräns. Men viktmått från förr jämfört med nu talar för sig själva: våra barn blir allt kraftigare. De äter för mycket och fel och rör sig för lite.

Som förälder är de första åren en kamp med amning och smakportioner, oro och osäkerhet. Att mata sin avkomma är så fundamentalt.

Det vi måste lägga mer fokus på är hur vi matar barn rätt. Föder dem i stället för göder dem. Sam­hället, genom BVC och skolhälsovård, måste utbilda mer kring kost och motion. Skolidrotten måste få ännu större plats. Inte minst med tanke på att mat och vikt blivit en klassfråga.

Men alla föräldrar måste också inse, och ta, sitt ­ansvar.

Jag vet, matlagningen i vardagen kan vara tröstlös. Men där snabbmat, pizza och läsk kommer in, där kommer allt ifrån orörlighet, sämre självförtroende och ökad risk för sjukdomar som typ 2-diabetes ut. Liksom karies och för tidig ­pubertet hos flickor. ­Lidande för barnen, kost­nader för samhället.

Vi älskar alla vårt fredagsmys, men vi måste älska och vårda våra barns rätt till ­friska, sunda kroppar ännu mer.

Av: 

Jennifer Wegerup

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hälsa

Föräldraskap

Jennifer Wegerup