Sveriges ungdomar har ingen framtid här

Jobbcoach har blivit ett av landets vanligaste yrken. Och uppenbarligen kan vem som helst ha det som titel på visitkorten. Vilket innebär att även jag kan ge mig in i branschen.

Som första åtgärd vänder jag mig direkt till de snart 30 procent av svenska ungdomar under 25 år som är arbetslösa. Och jag ger dem ett enda råd:

Emigrera.

Din framtid ligger inte i det här landet. Det finns inget för dig att hämta här. Det beror delvis på så kallade strukturella orsaker – men faktiskt också på att det här landet inte bryr sig tillräckligt mycket om dig. Du är ett problem, ingen resurs.

Regeringen bryr sig inte om dig. Den pratar på om lågkonjunkturen och finanskrisen och resten är en fråga om motivation. Lär dig bara skriva ett cv, lyssna på din jobbcoach och kamma mittbena innan du går på intervju. Med fast handslag.

Oppositionen bryr sig inte om dig. De gråter krokodiltårar för att få din röst nästa höst, men sossarnas insatser styrs av LO-facken som knappast är några flexibla nytänkare i denna fråga. Högre lön i teorin är viktigare än jobb i praktiken.

Myndigheterna bryr sig inte om dig. Byråkratin är viktigare än din verklighet. En ung kvinna jag känner blev erbjuden praktik på ett företag. Arbetsförmedlingen sa nej. Hon jobbade på ett kafé på lördagarna. Hon var inte tillräckligt arbetslös.

Arbetsgivarna bryr sig inte om dig. De är fega, vägrar se sin roll i helheten och kräver statlig kompensation för att agera. De anställer gärna 25-åringar, men bara de som har en fyrtioårings erfarenhet och asiatiska löneanspråk.

Nej, det finns ytterst få bevis för att det stolta svenska välfärdssamhället är din vän. Så mitt råd som din nye jobbcoach är att ge dem fingret, packa väskan och sök din lycka utomlands.

Svenska ungdomar är bland världens högst utbildade. Många kan engelska bättre än många engelsmän. Många förstår komplexa sammanhang, är smarta, socialt kompatibla och har hög arbetsmoral. Även de som ”bara” tagit sig igenom grundskola och gymnasium är kvalificerade i jämförelse med de flesta.

Du behöver inte åka längre hemifrån än till Norge. Där skriker de efter ung svensk arbetskraft. England, USA – eller varför inte Kina, Tanzania eller Nicaragua. Det finns länder som förstår att uppskatta dig. Sverige är dock inte ett av dem.

Vad har du att förlora? Din kölapp på arbetsförmedlingen?

avAnders Westgårdh

ARTIKELN HANDLAR OM