Mejla

Lena Mellin

Det var inte sabotage - nästan allt hade en naturlig förklaring

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Vi slapp undan med blotta förskräckelsen.

Det var inget hybridkrig. Flygets radarhaveri berodde på servicearbeten hos Telia.

Endast två mysterier återstår av allt det som kunde ha varit sabotage eller cyberangreppen mot Sverige. Det ena är  attacken mot den 332 meter höga radiomasten i Häglared utanför Borås. Den vek sig inte av sig själv utan utsattes för sabotage. Polisen utesluter inte att en utländsk gruppering ligger bakom det.

Det andra är den avklippta kabeln till en annan radiomast i Tranemo. Där finns ännu ingen rimlig förklaring utom grov skadegörelse av en eller flera illasinnade.

Men allt det andra har naturliga förklaringar. Stoppet i SJ:s boknings- och biljettsystem berodde på tekniska störningar hos företagets leverantör av it-tjänster.

Servicearbeten hos Telia förklarar radarhaveriet på Luftfartsverket som gjorde att totalt 122 flygavgångar ställdes in. Ett annat underhållsfel stoppade stoppade SOS alarm 15 minuter i onsdags.

Det misstänkta sabotaget av en radiomast på ett vattentorn utanför Falköping var inte heller ett angrepp. Masten var helt enkelt dåligt underhållen och ramlade ihop.

Händelserna visar hur sårbart samhället är. Och det gäller inte bara effekterna av arbeten i komplicerade datasystem. Det gäller framför allt själen. Vi anar katastrofen, även när det inte finns. Det är förmodligen djupt mänskligt.

Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, höll dock huvudet kallt. De behandlade alla incidenter som separata händelser och de fick rätt.

Mindre rätt hade Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys. Han uteslöt inte att det rörde sig om ett så kallat hybridkrig. Uttrycket blev känt utanför militära kretsar i samband med den ryska invasionen av Krimhalvön 2014.

Det är sjätte generationens krig och karaktäriseras av en blandning av traditionell krigföring och nyare metoder som bland annat propaganda, desinformation, mutor och störningar av viktiga samhällsfunktioner, ibland även ekonomiska och diplomatiska konflikter. Syftet är att destabilisera och rubbat förtroende för samhället och dess ledning.

Vladimir Putins Ryssland har kraftig har ökat den militära aktiviteten kring Östersjön. De har fingerat anfall mot svenska Jasplan och mot FRA:s signalspaningsflygplan.

Så sent som i slutet av april tvingades ett ryskt före detta spionplan lämna Sverige sedan det avvikit rejält från den tillåtna flygrutten och dessutom stannade längre än tillåtet.

Enligt ÖB Micael Bygdén ligger Ryssland också bakom i dagliga cyberattacker mot Sverige. I en intervju i Sydsvenskan i februari sade han att de försöker tränga sig in i försvarets och näringslivets tekniska system genom att skicka in skadliga koder. De kan tömma systemen på information och skicka ut falska meddelanden från påhittade konton.

Men nu var det alltså inget hybridkrig. Det var en ovanligt kraftig ansamling av konstiga händelser varav de flesta hade förklaringar som inte var särskilt anmärkningsvärda.

Vi slapp undan med blotta förskräckelsen och påmindes än en gång om vårt samhällets sårbarhet. Och vår egen förmåga att måla fan på väggen.

Följ oss på Facebook

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Luftfartsverket

SOS Alarm

SJ

Lena Mellin