Allt som är bra kommer från V - enligt Sjöstedt

KOLUMNISTER

Jonas Sjöstedt har valt en farlig väg.

Han attackerar regeringen våldsamt från vänster.

Men han får inte gå för långt. Då spricker samarbetet som gett Vänsterpartiet så stort inflytande.

Vänsterpartiet satte punkt för årets politikervecka i Almedalen. Sjöstedt håller på traditionerna och talade klockan 19 när nästan alla redan åkt hem.

Uppenbart är att V-ledaren läser Aftonbladet mycket noga. I en intervju med förre S-ledaren Göran Persson publicerad under årets första Almedalsdag sade Persson att den som täpper till de sista luckorna i pensionssystemet har en god chans att vinna nästa val. Pensionärerna är många och röstar dessutom i högre grad än andra grupper.

– Vi har ett väldigt bra pensionssystem, men pensionerna blir för låga. Det behöver tillföras mer pengar. Det finns i form av pensionsavgifter, 15–20 miljarder, som nu är en ren skatt och inte går in i pensionssystemet, sade Persson.

Och vad gjorde Jonas Sjöstedt? Jo, han sade att det är ”djupt ovärdigt” att man efter ett lång arbetsliv får en pension som inte räcker till maten och hyran.

– Pensionssystemet måste göras om, rättvisa och jämställdhet måste in.

Är en flitig läsare

Han hade uppenbarligen läst även en annan intervju. Dagen före Almedalsveckan publicerade Aftonbladet en intervju med statsminister Stefan Löfven som sade att han inte tänkte sänka inkomstskatten för sjuka och arbetslösa trots att de betalar högst skatt, högre än både löntagare och pensionärer.

– Lagt kort ligger, sade Löfven.

Jonas Sjöstedt tyckte att det var våldsamt upprörande.

– Skattesystemet är riggat för de rika, sade han. Jojo.

Tidigare under dagen hotade Jonas Sjöstedt i dolda ordalag med att säga upp samarbetet med regeringen om det inte blir stopp för vinster i välfärden. Han skulle inte avbryta det redan i höst, men kanske senare.

Orsaken var läckor från den utredning som just nu undersöker hur vinsterna i välfärden ska begränsas. Enligt bland andra Sydsvenskan kommer utredaren att föreslå att ”marknadsmässiga vinstuttag" får göras. Det är inget som Vänsterpartiet tänker acceptera.

Samtidigt krävde Sjöstedt att läkemedel ska bli gratis för dem som är över 80 år. En återinförd skatt för dem med de allra största förmögenheterna ska betala kalaset.

Det första kan möjligen förverkligas. Men inte det andra. Den dåvarande S-regeringen införde tvärtom det så kallade miljardärsundantaget som gjorde att ägare till stora familjekontrollerade företag, exempelvis HM, slapp förmögenhetsskatt. Medan änkan som bodde kvar i sitt gamla, nu högtaxerade hus, fick betala den.

Delar ut kängor till regeringen

Temat i Jonas Sjöstedts tal var i övrigt att regeringen är urdålig, den står på bromsen och tuffar fram som ett ålderdomligt ånglok. Bara tack vare Vänsterpartiets inflytande över budgeten finns det acceptabla inslag, enligt Sjöstedt, som räknade upp en lång katalog av åtgärder som genomförts på Vänsterpartiets initiativ.

Bland annat sommarlovsstöd till barn som inte får åka någonstans under lovet, höjt bostadstillägg för pensionärer, gratis medicin och glasögon till alla under 18 och fria besök på vårdcentralen för 85-plussare.

– Socialdemokraterna har gjort mycket bra för Sverige. Men någonting har hänt, sade Sjöstedt.

Undrar vad Stefan Löfven tänkte.

ARTIKELN HANDLAR OM