Mejla

Oisin Cantwell

”Vanvett”, sa pampen om rättegången

Publicerad:

Lars-Åke Lagrell försvarar pengarna till stadsdirektören: ’Jobbat stenhårt’

Foto: P-o Sännås
GAMLA POLARE Lars-Åke Lagrell tyckte inte att det var konstigt att stadsdirektören i Solna, Sune Reinhold, tagit emot pengar från byggkonsortiet som uppför nationalarenan.

Lars-Åke Lagrell, viktigast i svensk fotboll, anlände i går morse till Solna tingsrätt och muträttegången kring nationalarenan med pondus och klar juridisk uppfattning.

Att Solnas viktigaste tjänsteman fått pengar under bordet borde inte vara något att tjafsa om, det är en hårt arbetande karl och rättegången närmast att betrakta som samhällsekonomiskt vanvett.

Det är dag femtioelva i målet och grabbgänget samlades i god tid i entrén och pratade avslappnat med sina advokater.

Sune Reinhold, Solnas sparkade stadsdirektör, som misstänks för att i hemlighet ha tagit emot nästan en miljon kronor under bygget av den stora arenan, viskade några ord med Lars-Erik Salminen, tidigare kommunalråd och åtalad för bestickning.

Att tidningar, radio och tv valt att släpa sig till Solna tingsrätt just denna dag berodde dock på två andra herrar, de högsta hönsen inom svensk fotboll.

Först ut i vittnesbåset var Sune Hellströmer, före detta generalsekretare i fotbollförbundet, i stram kostym och grått hår.

Och som han prisade sin gamle polare Sune Reinhold! Sune berättade att Sune jobbat jättehårt. Det var fem bolag inblandade i det komplicerade projektet.

När fick du kännedom om utbetalningarna? ville åklagare Alf Johansson veta.

– När det briserade i media. Jag blev överraskad, men tyckte inte att det var konstigt. Jag kände till hur mycket Sune jobbat.

Möjligen är det så här det går till när de stora grabbarna gör affärer. Ett handslag under tennisveckan i Båstad. Inget är konstigt, men det är nog lika bra att bilda ett behändigt litet bolag för utbetalningarna och inte störa politiker och allmänhet med för många detaljer.

Sedan gjorde Lagrell entré. Mäktigast inom svensk fotboll: den nya nationalarenan skulle kröna hans långa, framgångsrika karriär.

Alla jobbade hårt för att förverkliga drömmen, sa Lagrell. Och hårdast jobbade Sune. Stadsdirektör-Sune. Alla hade olika intressen i projektet, ibland var det krismöten, men Sune fixade allt. ”Vi andra lutade oss mot honom”.

Lagrell skojade med åklagare och advokater, drog några skämt, plirade med vänliga ögon.

Klart Sune skulle ha betalt! Lagrell hade ingen aning om de 31 500 kronorna som varje månad fördes över från byggkonsortiet till den kommunanställde tjänstemannens konto, men det här var sannerligen inget att tramsa om.

Förhöret var snart avklarat, dagens förhandling överstökad redan vid lunch och juristerna pep i väg på helgledighet.

Kvar stod Lars-Åke Lagrell och höll hov för journalisterna. Han mumlade något om att det ”slarvats i administrationen”, men bröstade snabbt upp sig.

Åtalet är samhällsekonomiskt helt fel! Slöseri med skattemedel! Sune var värd pengarna! Det är bara för att fotbollförbundet är inblandat som det blivit något av detta!

Pampens irritation över att polis och åklagare varit fräcka nog att lägga sig i de stora grabbarnas affärer gick dock över och i Solna tingsrätt lägrade sig lugnet och eftermiddag en förflöt med de vanliga små målen som ingen utomstående bryr sig om.

avOisin Cantwell

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM