TV 3:s konstkupp – finkultur i smyg

KOLUMNISTER

Nu fyller TV 3 tjugo år och av det har det blivit en miniserie. Vi utlovas ”kära återblickar” ur kanalens historia, till exempel ”Brynolf Wendts julhälsning från helvetet” och Fröken Ananas. Vi ska också få en repris av Gert Fylking i hundkostym, som juckar på Disneyfigurer i Kungsträdgården.

Men knappt hade detta glädjebud nått oss förrän smolket landade i bägaren.

Storbritanniens mest prestigefyllda konstutmärkelse, Turnerpriset, gick i år till Mark Wallinger. Wallinger är en ytterst seriös konstnär, sysselsatt med nationell identitet, död och religion. Hans verk, säger de som vet, är kända för sina ”koncisa sociala kommentarer” och sin ”politiska resonans”.

Turnerpriset fick han för ”Sleeper”, ett ”unikt komplext och oroande verk”.

Det består av en videofilm, där Wallinger går runt i ett galleri i Berlin, tio nätter i följd, iförd björnkostym.

För oss som litat på TV 3 kom informationen som en kalldusch. Här har kanalens ägare, i tjugo år, försäkrat att de bara tänker på pengar. Att de inte har några budskap, inga djupare tankar, inga ambitioner. De har arbetat hårt för att övertyga oss om att deras enda mission är att ta visionerna ur televisionen.

Och vi har, i allmänhet, trott dem: Pruttkonstnärer och lavemangstävlingar, tutt-tv och Baren. Allt har vi, med förtjusning, tolkat som fördummande kommersialism och meningslös exhibitionism.

Som vi har njutit!

Så kommer årets Turnerpris. Det är svårt att inte känna sig lurad.

Att Gert Fylkings juckande hund skulle vara trams, samtidigt som Mark Wallingers ”Sleeper” är ett ”unikt komplext och oroande verk”, går helt enkelt inte ihop.

Det är förstås möjligt, rent teoretiskt, att TV 3 varit ärliga i sitt uppsåt. Kanske har de verkligen inte tänkt på annat än pengar. Kanske har de aldrig haft ambitionen att smyga på oss ”sociala kommentarer”, ”politisk resonans” och andra otrevliga intellektuella djupsinnigheter.

Men vem vågar lova att Brynolf Wendts julhälsning från helvetet inte köps in av Moderna Museet? Vem kan garantera att Fröken Ananas inte redan sitter i Svenska Akademien?

Tills saken är utredd är det säkrast att anta att TV3 i själva verket är en avancerad kulturkanal i händerna på intellektuella skönandar och att den bör behandlas därefter.

Ignorera den!

ARTIKELN HANDLAR OM