Nu har din första stora strid börjat, Fredrik Reinfeldt

KOLUMNISTER

Den dyrare a-kassan med lägre ersättning är regeringens första strid.

Det som står på spel är ideologi, ekonomi – och prestige.

Den högljudda diskussionen om regeringens planer på att sänka och fördyra a-kassan sönderfaller i åtminstone två delar.

Den första handlar om att regeringen med Fredrik Reinfeldt i spetsen mörkat om sina planer.

Den kritiken är orättvis. Redan i den så kallade Bankerydsuppgörelsen ett år före valet kom alliansens fyra partier överens om att göra a-kassan obligatorisk och att sänka och förkorta ersättningen. De kom också överens om att skärpa det så kallade arbetsvillkoret, gränsen för att kvala in som behörig för att få a-kassan.

Facken: Fort men fel

Den som var intresserad hade alltså alla tänkbara möjligheter att ta del av alliansens planer. Den sänkta a-kassan var dessutom det som Göran Persson oftast angrep Fredrik Reinfeldt för i valdebatterna.

Den andra diskussionen handlar om hur regeringen vill sänka och försämra a-kassan. Fort men fel, är det sammanfattande omdömet från facken i LO, TCO och Saco.

LO säger nej till allt.

TCO hävdar att förslaget är ett hafsverk vars effekter är omöjliga att förutse.

Förhastat och orimligt påstår Saco.

Men den saftigaste kritiken kommer, vid sidan av raseriet på olika bloggar, från a-kassorna själva. På 16 sidor sågar a-kassornas samorganisation praktiskt taget alla förslag. Man hävdar också att det tar minst fyra månader att införa de nya bestämmelserna.

I så fall har regeringens tidsplan redan spruckit – rejält.

I mitten av november läggs förslaget till riksdagen. Då återstår sex veckor till årsskiftet då den nya lagen ska börja gälla. Men om a-kassorna har räknat rätt kan den inte träda i kraft förrän tidigast i slutet av mars.

För regeringen står åtskilligt på spel. Det handlar om ideologi, ekonomi – och prestige. Syndikalisterna planerar för en politisk strejk dagen innan arbetsmarknadsminister Sven

Otto Littorin lägger förslaget till riksdagen.

Bekostar lägre skatter

Jobben var alliansens viktigaste valfråga. En viktig ingrediens var den sänkta a-kassan som skulle tvinga människor att ta jobb som de i dag kan tacka nej till. Eller, lite tjusigare uttryckt, a-kassans roll som omställningsförsäkring skulle bli tydligare.

De höjda avgifterna till a-kassan bekostar dessutom en betydande del av regeringens skattesänkningar nästa år. Faller den finansieringen blir det hål i budgeten.

A-kassan är regeringens första stora strid. Och den har sannolikt bara börjat.

Läs mer om a-kasseupproret:

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM