DN har fel - det är jag beviset på

KOLUMNISTER

Mustafa Can beskriver mejllistan Elit som en sekt där kändisar, styrda av Alexander Bard, måste hata och smutskasta folk för att få delta.

Can tog sig in på den stängda listan, tjuvlyssnade på privata konversationer, plockade ut de värsta inläggen och skrev sedan ihop en indignationsartikel. Ok, sånt får man tåla.

Jargongen på Elit tidvis är onödigt hård. Där skrivs en massa skit och trams, en del går över gränsen. Där finns visserligen också diskussioner om religion, filosofi och kärlek men de mejlen visades självklart inte upp, de hade gjort storyn sämre.

Så långt är jag med.

Men när Can sitter i SVT och säger att deltagarna ska lämna Elit för att nivån är låg får det vara nog. Vem är han att bestämma vem jag ska tala med?

Jag tror på diskussioner, även med dem vilkas åsikter jag ogillar. Mejllistor är det bästa sättet att lyssna och diskutera med alla sorters människor.

Ska jag lämna rummet så fort någon skvallrar eller är dum? Då lär livet bli ensamt. Har jag ansvar för vad folk säger när jag inte är där? Vad blir nästa steg, att förbjuda chattar?

DN:s kulturchef Maria Schottenius kallar Elit en lista med "fascistoida tendenser och vuxenmobbing ". Att deltagarna måste leverera elakt skvaller för att vara med.

Det är helt fel. Jag är varken elak, förtalar eller skvallrar i mina inlägg. Maria måste vara felinformerad. Därför är jag beredd att mejla alla inlägg jag skrivit till Schottenius. Om DN vill vara åsiktspolis så ska de få vara det på riktigt.

Inlägget om hamsterbegravningar var måhända smaklöst, mycket är rent dravel. Mejlen om krig, Jemen och arkeologi gjorde däremot att jag utsågs till listans bästa deltagare 2005. Med andra ord är jag inte undantaget utan föredömet. Utan hat eller skitprat.

Argumentet att Elit är till för smutskastning och skvaller håller därför inte. Nej, man kan bara häpna över moralpaniken och hyckleriet.

När Schottenius umgås med den verkliga eliten, politiker och makthavare, kallas det nätverkande och socialt liv. När en vikarie, en ensamstående mamma, på DN umgås med halvkändisar, artister och annat löst folk på Elit kall-as det vänskapskorruption och hon får sparken.

Ursäkta, vem är det som egentligen ägnar sig åt vuxenmobbning och piskar upp hatstämning?

Att malliga DN blir stressad över den nya tekniken med mejllistor och fria samtal på nätet kan jag förstå.

Att en vikarie ska betala priset är ofattbart.

Johanne Hildebrandt

ARTIKELN HANDLAR OM