Mejla

Alex Schulman

Lunds texter måste upphöra att publiceras

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Artisten och skådespelerskan Regina Lund är tydligen medium. Hon kan prata med folk på andra sidan. Hon kan dessutom se in i framtiden, hon påstår till exempel att hon förutspådde tsunamin eftersom hon i barndomen drömde om ”en stor våg”.

Det här med att Lund är synsk kom som en nyhet för mig. Regina Lund har varit det sen födseln, säger hon själv, men har inte velat göra något större väsen av det.

Förrän nu.

Nu gör hon väsen av det. I tidningen Hänt Extra ­svarar hon varje vecka på människors frågor om a­vlidna närstående. Det är stark läsning, särskilt om man tänker på att det sannolikt finns människor som tar det hon säger på allvar.

Signaturen ”Lotta” skriver till Regina Lund och frågar henne om det barn som hon nyligen förlorade under graviditeten var hennes s­ista. Lotta nämner också att hon saknar sin pappa som dog för några år sedan. Regina­ Lund svarar att det finns ett samband mellan missfallet och f­adern. I själva verket var barnet i Lottas m­age ingen annan än fadern själv, på väg att återfödas. Men mitt i graviditeten ångrade han sig. ”Han ångrade sig för att han vill att du ska ta hand om DIG och inte om honom”, skriver Regina. Därför valde han alltså att dö som foster. ”Lev ditt liv fullt ut i glädje”, hälsar R­egina Lund avslutningsvis.

Regina Lund skriver b­ekymmerslöst och jag slås av att hon kanske inte alls är ond. Hon kanske bara är aningslös. Hon kanske inte fattar bättre, helt enkelt.

Hon kanske inte har förmågan att sätta sig in i ”Lottas” liv och värld och vad som eventuellt kan hända med Lottas känslor när hon plötsligt får veta att hennes saknade fader bestämde sig för att dö ännu en gång, den här gången i hennes egen livmoder.

Regina Lund kan väl sitta på egen kammare och spå sig själv och skriva listor på vilka hon varit i tidigare liv, det skadar väl ingen, men när hon utsätter andra för den här galenskapen så spelar det ingen roll om hon är ond eller aningslös - den rösten måste tystas.

Texterna måste upphöra att publiceras. Någon som är klokare än Regina måste ta ansvar.

Jag kan knappt tänka tanken på vad som skulle hända om Regina Lund eller något annat ”medium” skulle berätta för mig hur min pappa har det på andra sidan. Jag skulle nog först bli väldigt illa berörd. Och sedan, fullständigt rasande.

Utgivarens kommentar

Regina Lund har begärt ett genmäle på Alex Schulmans kolumn, publicerad den 25 januari.

Vi publicerar genmälet nedan. Kolumnen försågs med en rubrik som var olycklig, för detta ber jag Regina Lund om ursäkt. Vi har ändrat den rubriken i digitala utgåvor. Kolumnen i sig är uttryck för Alex Schulmans åsikt om lämpligheten i det Regina Lund publicerar i rollen som medium i tidningen Hänt Extra. Utan att ta ställning i sakfrågan anser jag från ett utgivarperspektiv att det var en relevant kritik att publicera, liksom att båda sidor nu får komma till tals.

Jan Helin

Ansvarig utgivare

Aftonbladet

Kära Alex,

Det gläder mig att du börjat läsa min spalt "Andra Sidan" i Hänt Extra.

Det gläder mig vidare att du bryr dig om mina klienter. Nu är det ju inte Lotta själv som för sin talan i din artikel utan du, som aldrig varit min klient eller upplevt det jag gör. Det är Lotta som skrivit in högst frivilligt till min frågespalt där läsaren är medveten om att både fråga och svar kommer publiceras. Mina klienter vet att dom kan söka upp mig och ställa frågor om det är något som är oklart.

Men nu är det inte en enda av mina klienter som klagat utan det är du som hoppar på mig offentligt, kränker mig, kritiserar mig och hänvisar till mitt svar i min spalt "Andra Sidan" i din artikel som Aftonbladet publicerade i söndags och som startat upp en häxjakt på mig.

Din artikel har som enda syfte att misskreditera mig.

Det hjälper ju tyvärr ingen.

Kanske dig och din karriär men knappast någon annan.

Det sorgliga med din uppstartade hatkampanj av mig är att du inte bara trampar på mig utan på alla som har en livsåskådning annan än din. Du trampar på alla dom som söker upp mig, på dom som tror på det jag tror på, på reinkarnation till exempel och du trampar på alla som har en tro.

En tro annan än din.

Jag har framgångsrikt arbetat som clairvoyant, clairsentient, clairaudient, andlig vägledare, tarotläsare och healer/medium i snart över sju år utan att få ett enda klagomål från en enda av mina klienter. Jag har klienter från hela världen och dom som kommer till mig eller söker upp mig personligen, via min hemsida www.reginahealer.com eller via min spalt "Andra Sidan" känner till min livsåskådning och min tro, dom känner till att jag kanaliserar information och dom känner till att det är just mig dom vänder sig till och inte en psykolog, psykiatriker eller medicinsk läkare. Ser jag att min klient har behov av medicinsk läkare skickar jag dom dit. I över 25 år har jag hållit på med andlig utveckling, studier, mediumutbildningar, tarotkortsläsning, kanaliseringar och empiriska studier helt under radarn för media. Det är mitt intresse, min passion, min livsåskådning och min tro. Jag började ta emot klienter för sju år sedan för att folk bad mig. Jag är oerhört tacksam och glad över alla jag kunnat hjälpa, trösta, stötta och glädja under åren och jag är oerhört tacksam för att få utöva det jag älskar att göra och jag är tacksam för alla klienter som söker upp mig. Mina klienter har genom åren visat mig stor tacksamhet och jag tar dom på största allvar. Jag tar ansvar och jag har respekt. Jag högaktar och hedrar dom.

Jag har en lång väntelista till mina sittningar (eller readings som det ju också ibland kallas) så när Hänt Extra för ett år sedan frågade om jag ville ha en frågespalt hos dom så tackade jag ja. Dels för att det kändes skönt att vara i en icke andlig tidning och nå dom människor som inte vanligtvis läser om andlighet och dels för att min mycket välutbildade och kloka farmor, bibliotekarien och fembarnsmamman Brita, alltid älskade att som avkoppling och sitt slags lördagsgodis läsa just Hänt Extra.

En tribute till henne.

Jag har under detta året fått in massor av fina mail till min spalt och alla som skriver dit vet att det är en andlig spalt där min livsåskådning är normgivande och dom vet att deras svar publiceras. Lotta, som du hänvisar till, kan mycket lätt via tidningen eller via min ReginaHealer-hemsida söka upp mig om hon behöver klarhet. Det kan du med göra, Alex. Men nu är det inte Lotta som klagat utan de facto du, Alex. Och du har gjort det offentligt och på ett för mig misskrediterande vis.

Du är den första som någonsin haft något att klaga på i mina svar eller i mina readings och du har aldrig ens varit min klient och mig veterligen inte heller skrivit in till min spalt.

Förrän nu, för du tycks ju ha rädslor och frågor kring din far och du är välkommen till mig om du vill ha min syn på det hela.

Mina svar i min spalt "Andra Sidan" är ju i verkligheten mycket mer ingående än vad som redigeras och får plats att publiceras i en liten spalt i en liten tidning och visst vore det fint med större utrymme men det kommer när tiden är inne för detta. Det finns ju i dag ett stort antal alternativa och andliga tidningar med fina frågespalter och där finns ju en större vana hos läsarna. Det kontroversiella med min spalt är ju att den finns på en plats som inte är omgiven av andra andliga skrifter utan den är på en plats där man inte väntar sig att den ska finnas.

Lotta, och alla som kommer till mig eller skriver till mig, är alltid välkomna att höra av sig till mig om dom vill ha klarhet. Ingen har ännu visat missnöje med mina svar eller mina sittningar men självklart kan jag inte vara rätt för alla.

Jag dömer inte dig, Alex (det får din tidning eller brottsbalken 5:1 ta hand om ifall det behövs) men jag ber dig respektera mitt arbete, min tro och min och andras livsåskådning. Jag ber dig sluta häxjaga mig och oss, vi som har en annan livsåskådning än du.

Du vet ju själv med dig att du kränkt mitt privatliv redan för ett stort antal år sen då jag var nybliven mamma och du jagade mig i buskarna på Nytorget i Stockholm.

Jag vet var din ilska och ditt hat härstammar från men det rättfärdigar inte dina handlingar.

Det räcker nu, Alex.

Du vill tysta mig, skriver du.

Jag upplever det som ett hot mot inte bara mig utan mot alla som tror som jag.

Mina klienter är emotionellt intelligenta varelser och dom väljer själva vad dom vill tro, vad dom vill ta till sig, dom tar ansvar för sina egna val, sina egna liv och jag tvingar ingen och har aldrig gjort.

Jag har klienter från alla samhällsklasser, från tonåringar till pensionärer, från sportvärlden, konstvärlden, affärsvärlden, film, tv, teater, artistvärlden och även andra verksamma internationella healers och medium kommer till mig för att spå sig, få råd, få en boost av energi och healing. Vi hjälper varandra.

Alla som söker mig vet att det inte är dom konventionella, traditionella svaren som kommer utan dom vet att det är mina svar utifrån min livsåskådning.

Jag är normgivaren i mitt universum.

Från mina klienter som är politiker, läkare, poliser, domare, idrottsproffs, präster och jurister av olika nationaliteter till dom som hamnat utanför systemet och som är arbetslösa, sjukskrivna eller nationalitetslösa men som har samma rätt att få söka hjälp, tröst och råd i den dom själva väljer att rådfråga så har jag inte under hela min verksamma tid fått ett enda klagomål.

Mitt svar i min spalt "Andra Sidan" är Lottas och det var mig Lotta valde att fråga och det var mig hon sökte upp. Hon har inte klagat.

Men det har du uppifrån din maktposition av att nå ut till miljoner människor.

"Andra Sidan" är ett smalt litet exklusivt forum som inte ger sig ut för att ge långa och djupgående svar och det vet alla som skickar in dit. Det är en procent av vad en live reading hos mig innebär.

Jag är säker på att om Lotta ville ha ett traditionellt medicinskt psykologiskt svar så hade hon vänt sig annorstädes.

Jag har släkt och vänner som är läkare, forskare och psykiatriker som jag kan hänvisa till.

När mina klienter söker dig så kommer jag hänvisa till dig.

Att du i Aftonbladets regi startat en häxjakt på mig det hjälper föga varken mig eller mina klienter.

Jag vill allas högsta bästa!

Även ditt, Alex.

Jag är ledsen du blivit så rädd och tagit illa vid dig av mitt svar i min frågespalt men du kan ju avstå från att läsa den i framtiden så slipper du jaga upp dig.

Jag kanaliserar gärna information till dig, spår dig och ger dig healing när du är redo för det.

Regina Lund

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN