Oisín Cantwell

Cantwell: Ingen anledning att förvånas över Sveriges flathet

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hur kan två svenska medborgare som inte har gjort USA någonting riskera livstids fängelse i New York för något som inte ens är ett brott i Sverige?
David Stern, en amerikansk advokat med behaglig röst och yvigt, mörkt hår, gjorde en konstpaus och sade att han själv inte begrep ett dugg.
Hur kan två svenska medborgare som inte har gjort USA någonting riskera livstids fängelse i New York för något som inte ens är ett brott i Sverige? David Stern, en amerikansk advokat med behaglig röst och yvigt, mörkt hår, gjorde en konstpaus och sade att han själv inte begrep ett dugg.

Hur kan två svenska medborgare som inte har gjort USA någonting riskera livstids fängelse i New York för något som inte ens är ett brott i Sverige?

David Stern, en amerikansk advokat med behaglig röst och yvigt, mörkt hår, gjorde en konstpaus och sade att han själv inte begrep ett dugg.

Det vore en sak om de två svensksomalierna ställdes inför rätta i Dijibouti, Somalias, Eritreas och Etiopiens lilla grannland i östra Afrika, där de greps 2012.

Inte heller vore det uppseendeväckande om de utlämnas till Sverige. Men USA? Isolering i häkte i två års tid, med rätt till ett enda samtal till släkten i månaden?

Advokaten skakade än en gång på huvudet och sa att han aldrig hade hört talas om något liknande. "Det måste vara unikt, eller i varje fall mycket ovanligt".

Stern höll sitt anförande i en klaustrofobiskt liten lokal i riksdagen under fredagseftermiddagen. Kring ett långsmalt bord satt Jens Holm, riksdagsledamot för vänsterpartiet och initiativtagare till mötet, medlemmar i medborgarrättsrörelsen Charta 2008 samt anhöriga till de fängslade männen.

De fängslade männen, ja. Efter gripandet i Dijibouti förhördes de av landets säkerhetspolis och amerikansk underrättelsepersonal och flögs sedan under hemlighetsmakeri till USA.

Misstanken? Samröre med al-Shabaab, vilket inte ska förringas. Den islamistiskt hårdföra organisationen ägnar sig visserligen mest åt att bekriga somaliska och eritreanska regeringstrupper och är vare sig terrorstämplad av FN eller EU, men har även en lång historia av brutala attacker mot civila.

Men det är å andra sidan inte brottsligt i Sverige att tillhöra al-Shabaab. Och vi bör betänka att männen åkte till Somalia då Etiopien 2008 anföll landet för att strida mot en ockupationsmakt och greps enligt anhöriga då de försökte hoppa av.

Således har det funnits all anledning för UD att högljutt markera och förklara att landets medborgare inte kan behandlas hur som helst och att USA inte har någon rätt att agera världspolis.

Men UD har förklarat att detta är en historia mellan USA och Dijibouti som inte angår Sverige och att det därför inte finns mycket att göra.

Advokat Stern, som försvarar en av männen, suckade och fortsatte sin utläggning. "Jag skulle kunna förstå det här om min klient tillhörde al-Qaida. Den organisationen har tillfogat USA skada. Men al-Shabaab deltar ju bara i lokala konflikter".

Rättegång är planerad. Männen är åtalade för samröre med al-Shabaab och för att ha använt tunga skjutvapen, vad nu det kan tänkas betyda.

Advokaten säger att i princip alla som åtalas för terrorrelaterad brottslighet i USA accepterar eventuella erbjudanden om uppgörelser med åklagaren.

Dels för att straffen är så hårda, dels för att det är svårt att hitta en jury som inte börjar darra bara ordet terrorism nämns.

– Jag kommer att råda min klient att ta en uppgörelse. Jag förstår inte vad han har begått för brott, men det finns ingen anledning att spela hjälte.

– Vem kommer att minnas honom om han ännu om 30 år sitter inne? Med en deal kan han vara ute om sex.

Det finns dessvärre ingen anledning att förvånas över Sveriges flathet i detta ärende. Rättsstatens principer gäller numera inte alltid muslimer.

Ta bara svenskegyptierna som med regeringens goda minne i hemlighet lämnade Sverige från Bromma flygplats, drogade och fängslade till händer och fötter.

Alltsedan skyskraporna föll i New York har USA ryckt på axlarna åt internationella överenskommelser och dikterat egna regler som västvärlden i övrigt, inklusive Sverige, funnit sig i utan nämnvärda protester.

Det blev en kort frågestund efter föredraget. Någon kastade ur sig en teori om att Stockholm har samarbetat med Washington på ett smutsigt sätt, att Sverige vill visa radikala islamister att de kan åka fast även om de inte begår handlingar som är straffbara här.

Advokaten log vänligt och sa att han är stolt över vissa saker i sitt hemland och mindre stolt över annat.

Sedan var mötet över. Jag, den enda närvarande journalisten, steg ut i mörkret och regnet och dysterheten på Riksgatan.

Den som vill förmå pressen att skriva om muslimers urholkade rättssäkerhet bör möjligen inte förlägga sin hearing till en fredagseftermiddag.

Uppdatering: Sedan början av 2012 är al-Shabaab erkänd som en del av al-Qaida. Organisationen är dock inte terroristklassad av FN eller EU.

Publisert:

Ämnen i artikeln