Mejla

Patrik Lundberg

Sveriges nationaldag borde hylla svenska språket

Publicerad:
Uppdaterad:

Nationaldagen är en ung högtid, men traditionerna har satt sig.

I samband med firandet uppstår samma debatter med samma premisser: Om vi får hissa svenska flaggan utan att bli kallade för rasister. Om vi ska uppdatera nationalsången och om vi ska sjunga den på skolavslutningen.

Om det är okej att känna sig som både svensk och kroat, om svenska värderingar, om vikten av medborgarceremonier och nypotatis.

Den hyllade samhällsforskaren Benedict Anderson beskrev nationen som en ”föreställd gemenskap”. Eftersom alla svenskar omöjligen kan känna varandra och ha fysiska band sitter samhörigheten i våra huvuden: Vår föreställning om vad som är svenskt, den kulturella gemenskapen.

Nubben och sillen och sången i alla ära. Det är ritualer som egentligen inte säger någonting om vad det innebär att vara svensk. Vi kan skeppa hit en jänkare och lära honom att dansa runt stången, men han blir inte svensk för det.

För nyckeln är inte bara kulturen. Vem skulle gå över lik för att få se Kalle Anka på julafton innan 1960, då programmet började sändas?  Vem visste att det var svenskt att bada i fontäner innan VM-sommaren 1994? Den kulturella gemenskapen är alltid i rörelse.

Nej, nationen upprätthålls, enligt Benedict Andersson, inte bara genom kulturen. Den andra nyckeln är språket.

Det är ironiskt. Att vi inför varje nationaldag – och numera även på dagsbasis – debatterar svenskhet utan att lägga tonvikt på svenskan.

Språket är inte bara vägen in till vår föreställda gemenskap, det är vägen in i samhället. Till utbildning, jobb och värderingar.

Ändå är det frivilligt att studera svenska för invandrare, SFI. Detta trots att de som har läst utbildningen klarar sig mycket bättre på arbetsmarknaden. Och under 2015 var det endast 37 procent av SFI-eleverna som slutförde sin kurs.

För majoritetssvenskar är det också moll. Läsning prioriteras varken politiskt eller ens av de medier som rapporterar om att allt färre svenskar läser. Den som tvivlar på konsekvenserna kan ju ta en semantisk safari i valfritt kommentarsfält.

Sveriges nationaldag är en ung högtid, fortfarande formbar. I framtiden borde den vara en hyllning till det svenska språket.

Av: Patrik Lundberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN