Mejla

Oisín Cantwell

Största skadeståndet någonsin för romregistret

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Samtliga personer som återfinns i romregistret har rätt till skadestånd, beslöt Justitiekanslern i dag.

Polisen kan tvingas betala ut över 160 miljoner - det största skadeståndet någonsin som har drabbat staten för en enskild händelse.

JK, en myndighet som bland annat kontrollerar att andra myndigheter följer lagen, beslöt för ett par år sedan att alla som var registrerade i det så kallade romregistret, varav över 1000 var barn, hade rätt till 5 000 kronor i ersättning av staten.

Elva av de drabbade stämde med hjälp av organisationen Civil Right Defenders - och vann.

Tingsrätten ansåg att staten gjort sig skyldig till etnisk registrering och diskriminering enligt polisdatalagen. De elva hade rätt till ytterligare 30 000 kronor var.

JK överklagade domen, men Hovrätten fastställde tingsrättens dom. Och i dag kom det inte helt överraskande beskedet: Ingen överklagan kommer att göras till Högsta domstolen.

Men JK går längre än så. Hovrättsdomen gäller bara elva personer, men myndigheten bedömer att en konsekvens blir att alla som återfinns i registret har rätt till ersättning med sammanlagt 35 000 kronor.

Detta eftersom det vore en hopplös uppgift att göra över 4700 individuella prövningar om huruvida det funnits lagligt korrekta skäl till registrering eller om personen hamnat där bara för att han eller hon är rom eller anhörig till en rom.

De drabbade måste själva begära att få ersättningen. Om alla registrerade gör det så kommer polisen tvingas att betala ut drygt 164 miljoner kronor. Vilket är största skadeståndet som någonsin har drabbat staten för en enskild händelse.

Det är bra. Polisen ska inte ägna sig åt olagliga register. Allra minst olagliga register över etniska minoriteter.

Nu kan arbetet med att bygga upp romers förtroende för polisen, sedan tidigare sargat av övergrepp i det förflutna, inledas.

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Justitiekanslern

Diskriminering