Inget samhälle kan värja sig mot galningar

Av: Lena Mellin

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: URBAN ANDERSSON

Mot galningar kan ett samhälle aldrig värja sig till hundra procent.

Hur gärna vi än skulle vilja.

Medan resten av Centralen evakuerades, under stundtals kaotiska former, satt jag inlåst i flera timmar på ett tåg som skulle gå från Stockholm till Göteborg.
I ungefär 20 minuter låg vi för säkerhets skull på golvet eftersom folk utanför vagnen sprang för att rädda livet. Åtminstone såg det ut så. Vi visste ingenting och tog därmed det säkra före det osäkra.

Sedan tuffade vi mot Västkusten och anlände bara knappt tre timmar försenade. Fantastiskt.
Men för andra flöt det inte på lika smidigt. Många satt inlåsta på sina jobb med små möjligheter att ta sig hem. Ingen spårbunden trafik eller bussarna i innerstan fungerande varför ett lämmeltåg av människor  promenerade i riktning mot hemmet.

I riksdagen satt ledamöter och anställda inspärrade. Regeringkansliet Rosenbad evakuerades. Det var stundtals omöjligt att prata i telefon eller surfa.

Samhället var helt enkelt inte helt förberett för den terrorattack vi vetat länge skulle följa Taimour Abdulawahabs misslyckade självmordsbombning 2010. Den ägde för övrigt rum i ett kvarter från dagens attentat.

Infrastruktuten bröt ihop, informationen var bristfällig och landets politiska ledning satt antingen inlåst eller var evakuerad.

Polis och sjukvård förefaller dock att ha fungerat tillfredsställande vilket kanske var det viktigaste. Avspärrningarna gjordes snabbt och med väl tilltagen marginal till brottsplatsen, skadade behandlades redan på gatan.

Ett samhälle kan inte vara till hundra procent förberett på att tackla terrordåd, naturkatastrofer eller stora olyckor. Därtill kommer de att vara sinsemellan alltför olika.

Men det viktigaste måste fungera och det verkar det ha gjort den här gången med undantag för informationen, mobilnäten och det totala sammanbrottet i lokaltrafiken i Stockholm. Förra gången det hände snöade det. I november.

​I morgon håller statsminister Stefan Löfven sitt inledningstal på S-kongressen i Göteborg. Han kommer att ta upp dådet.

Men det vore olyckligt om han aviserade nya inskränkningar i den personliga friheten. Mot galningar kan ett samhälle aldrig värja sig helt och fullt. Hur gärna man än skulle vilja.

Borgmästare och andra talespersoner för andra terrordrabbade städer kramade i går om Stockholm och Sverige. Det blir tyvärr alltfler som delar erfarenheten av ett förblindad idiot vill mörda så många som möjligt för att åstadkomma, ja vadå? Ett slutnare samhälle där alltfler går rädda är det sanna svaret. Men det är inte det som mördarna från Nice, London, Oslo, Bryssel, Istanbul och Paris vill höra. De tycket att de har ett högre syfte med sina illdåd. Vilket självbedrägeri.

Bete dig som vanligt, säger experterna. Det rådet kan ju bara en idiot lyda. Det bästa man kan göra i dagens folksamlingar är att antingen helt undvika dem. Eller snegla sig misstänksam omkring. Allt annat kan kosta dig hälsa – eller livet.

Publicerad:

LÄS VIDARE