Mejla

Lena Mellin

Inte ens Palme hade fått tala gratis i Almedalen i dag

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Almedalen håller på att lägga ner sig själv. Snart är det bara lobbyister och företagare som har råd att vara där och då har hela idén gått i graven.

Aftonbladet hyr en del av en parkeringsplats av Region Gotland. Där står vårt tält som fungerar som arbetsplats, tv-studio och ett ställe där folk kan ta igen sig, vila fötterna och ta en kopp kaffe.

För två år sedan var markhyran 36 000 kronor, utan el och vatten. Förra året ökade den till 56 000 kronor. Årets pris är 195 000 kronor. Det är en höjning med 460 procent på två år. Eller 250 procent sedan förra året.

Eftersom vi tyckte att det var väl mycket vidtog sökandet efter alternativ. Vi fastnade för ett privatägt garage på knappt 70 kvadratmeter. Det skulle först kosta 340 000 kronor för åtta dagar. För att få hänga upp en tv-skärm utanför garaget ville ägaren ha ytterligare 75 000 kronor.
Men vissa behöver inte betala så mycket.

Hyressättaren, tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S), ville ge SVT och TV4 rejäl rabatt för att de har koncession, sänder i marknätet och kan ses i hela landet. Pucko! Ses gratis i hela landet kan Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen – alla mediehus som gör tv.

EU-kommissionen skulle inte heller betala fullt pris. De hade lagt sin budget för 2017 när de nya priserna kommunicerades i februari. Ja, det hade alla andra också gjort.

Det finns rapporter om att kommun- och regionpolitiker inte längre har råd att åka till Almedalen. Många visbybor klarar årskostnaden för bostaden genom att hyra ut den för fantasipriser under politikerveckan. Dumma vore de annars, men det stänger ute de flesta av dem som inte har en arbetsgivare som betalar.

2013 åkte Fredrik Reinfeldt hem efter sitt tal. Rummet på Wisby hotell gick inte att boka för mindre än fem nätter i sträck. Totalpriset för den enda natt som han tänkte sova där skulle därför bli 32 000 kronor. Tillkom gjorde 25 000 kronor för livvakternas logi.

Almedalsveckan gräver sin egen grav genom priser som lättat från jordytan. Men på den officiella hemsidan handlar det givetvis inte om det.

Där framhålls att det är Sveriges största politiska mötesplats och att allt är gratis – för besökarna. Allt är öppet, demokratiskt och fyllt av engagemang.

Almedalen föddes 1968 när Olof Palme höll tal från ett lastbilsflak vid Kruttornet, ett par hundra meter från den nuvarande scenen. Det skulle han inte kunna göra i dag. Region Gotland skulle aldrig godkänna en gratistalare.

Almedalen har gett girigheten ett nytt ansikte. Och avslöjat en monumental principlöshet.

Fem saker att hålla koll på i veckan

Kuppmakare inför rätta
I Turkiets huvudstad Ankara inleds på tisdag rättegången mot över 300 personer misstänkta för det misslyckade kuppförsöket i somras. Det ledde till att president Erdogan lätt gripa tusentals personer och avskeda minst lika många från statsapparaten. Fällande domar är att vänta.

En högtidsdag
För den som gillar fest och mandelmassa är tisdagen en bra dag. Dels är det Fettisdagen, som vi firar genom att äta semlor. Det är sista dagen före fastan så det gäller att lassa in för att klara sig till påsk. Många karnevaler, exempelvis Mardi gras i New Orleans, inleds också denna dag.

Full rulle i riksdagen
Riksdagen har inte sportlov denna vecka utan håller öppet som vanligt. Det innebär exempelvis interpellationsdebatter på tisdag då infrastrukturminister Anna Johansson (S) bland annat diskuterar ny teknik i flygledartorn och flygplatsen i Umeå. Det kan man såklart också göra.

I riksdagshörnan
Stadsbiblioteken i Göteborg, Sundsvall och Umeå har så kallade riksdagshörnor med information om riksdagen och ibland också debatter. I Sundsvall kan du dessutom få träffa en livs levande ledamot om det känns lockande. Nästa måndag är Susanne Eberstein (S), justitieutskottet, på plats.

Kinas parlament öppnar
Nationella folkkongressen, Kinas variant av parlament, öppnar på måndag nästa vecka. President Xi Jinpings tal som väntas bli höjdpunkten. Det är i talen i den här församlingen som presidenten brukar deklarera en ny inriktning för landet. Nu kan det handla om miljö och klimat.

Veckans citat
”Se bara vad som hände i går kväll i Sverige. Sverige! Vem hade kunnat tro det? Sverige.
Donald Trump tror att vi drabbats av ett terrordåd. Fake news, kan man säga.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad: