Mejla

Lena Mellin

MP-väljarna ratar alla kandidater efter Lövin

Aftonbladet/Demoskop: Två tredjedelar säger nej till alla som vill bli nytt språkrör

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Startfältet för dem som vill efterträda Isabella Lövin som Miljöpartiets språkrör är blekt.

Två tredjedelar av de gröna väljarna vill inte ha någon av de åtta kandidaterna enligt Aftonbladet/Demoskop.

Ett faktum som bär syn för sägen är att den som Miljöpartiets väljare helst vill ska efterträda Isabella Lövin som partiets kvinnliga språkrör är är den för väljarna okända Rebecka Le Moine, riksdagsledamot och tidigare språkrör för Gröna studenter.


Det var i slutet av augusti som Isabella Lövin överraskande meddelade att hon ville sluta som språkrör, klimatminister och vice statsminister. Hon var trött på politiken och ville börja skriva igen, sade hon. Lövin är journalist.

Valberedningen väntas presentera sitt förslag före jul och i januari ska partiet välja finansmarknadsminister Per Bolunds parhäst som språkrör vid en extrakongress.

Det är oklart vem som ska efterträda Isabella Lövin.
Det är oklart vem som ska efterträda Isabella Lövin.


Aftonbladet/Demoskops undersökning är gjord bland de väljare som uppger att de skulle rösta på Miljöpartiet om det vore val idag.

Man kan inte kalla startfält för annat än svagt. Åtta kandidater har anmält sitt intresse för att bli Lövins efterträdare.

Ingen av dem är särskilt känd för allmänheten. Ingen väcker heller någon större entusiasm bland partiets egna väljare.

Två tredjedelar vet inte vem de vill ha, vill inte ha någon av dem eller vill ha en annan kandidat.


Alice Bah Kuhnke är populär trots att hon inte kandiderar.
Alice Bah Kuhnke är populär trots att hon inte kandiderar.

Den som då avses är enligt Karin Nelsson på Demoskop i de flesta fall ledamoten av EU-parlamentet, Alice Bah Kuhnke, tidigare kulturminister.

Men av dem som anmält sitt intresse för att ta över efter Lövin är det alltså Rebecka Le Moine som har störst stöd bland de gröna väljarna, 12 procent. Hon är den enda som samlar mer än en tiondel av dem som MP-sympatisörerna vill ha.

Nummer två på listan är Karolina Skog, tidigare miljöminister under drygt två år och nu riksdagsledamot. Trea är Åsa Lindhagen, i dag jämställdhetsminister.


Men till en annan punkt. Det gäller om Miljöpartiet ska sträva efter att vara ett regeringsparti eller enbart sitta i riksdagen och ägna sig åt at opponera.


En stark majoritet på 63 procent av väljarna tycker att partiet ska ta ansvar och verka inifrån regeringen om möjligheten ges. En knapp fjärdedel tycker att man ska stå utanför.

Miljöpartiets språkrör har lågt förtroende bland väljarna och har haft det under mycket lång tid enligt Aftonbladet/Demoskops mätningar. Det är till nackdel för partiet. Ledare med högt förtroende fungerar som ett flöte för partiet enligt statsvetarna. Medan ledare med ett lågt förtroende är sänken och drar ner partiets stöd i opinionen.


De bleka kandidaterna till att efterträda Isabella Lövin som språkrör gör att det förhållandet ser ut att bestå.

Om Stefan Löfven inte tänker ombilda regeringen efter språkrörsbytet kommer det nya ”röret” bli klimatminister. Ingen av kandidaterna har en framträdande profil på området.


Aftonbladet/Demoskop

Henne vill MP-väljarna ha som språkrör

Rebecka Le Moine
Rebecka Le Moine

Miljöpartisterna om att sitta i regering

Miljöpartiet ska vara en del av regeringen

63%

Miljöpartiet ska lämna regeringen

23%

Tveksam, vet ej 14%

Endast de som säger att de skulle rösta på Miljöpartiet ingår i undersökningen.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är de väljare som uppger att de skulle rösta på Miljöpartiet om det vore val idag.

Undersökningen omfattar 370 intervjuer under perioden 2-15 oktober, 2020 och är genomförd som en webbundersökning.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: