Mejla

Wolfgang Hansson

Därför lyckas EU inte få stopp på illegal invandring

KOLUMNISTER

Den svenska EU-kommissionären Ylva Johanssons senaste förslag för att minska migrationen till Europa riskerar att bli lika tandlöst som de tidigare.

Bara om människosmugglarna stoppas kan EU få bukt med den illegala invandringen.

Båtflyktingar vid grekiska ön Lesbos.

Båtflyktingar vid grekiska ön Lesbos.

Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Johanssons nya förslag går ut på att fler av de som fått avslag på sin asylansökan ska återvända frivilligt. Det ska ske genom bidrag till migranter som återvänder och övertalning av deras hemländer att ta emot dem.

På pappret låter det bra. Det är betydligt billigare att få människor att återvända frivilligt än att tvångsutvisa dem. Europaparlamentets utredningstjänst har till och med satt siffror på kostnaden. I snitt 560 euro för de som återvänder frivilligt mot 3 414 euro för de som tvångsutvisas.

Men om inte moroten är väldigt stor är det svårt att se varför människor som nu väljer att vistas i Europa illegalt plötsligt frivilligt skulle sätta sig på ett plan till hemlandet. I dag väljer två av tre som får avslag att ändå stanna.

Johansson lade i höstas fram ett förslag om en ny gemensam migrationspolitik som inte heller den gör något åt problemet att varje ny större flyktingvåg riskerar att spräcka unionen.

Grundproblemet är att många fler människor vill ta sig till EU i hopp om att få ett bättre liv än vad Europa har behov av eller vill ta emot. Numera tävlar unionens länder om att höja ribban för att få stanna.

Drömmen om rikedom och välstånd i Europa finns hos många som bor i fattigare länder men långt färre skulle ta sig hit om det inte vore för människosmugglarna.
Numera är det en omfattande och välorganiserad kriminell verksamhet som omsätter mångmiljardbelopp varje år och dessutom är kopplad till annan kriminell verksamhet som knark- och människohandel.

Den svenska EU-kommissionären Ylva Johanssons senaste förslag för att minska migrationen till Europa riskerar att bli lika tandlöst som de tidigare, anser skribenten.

Foto: STEPHANIE LECOCQ / TT NYHETSBYRÅN

Smugglarna är inte bara en passiv resetjänst. De uppmuntrar och pressar människor att vilja göra den riskfyllda resan till Europa genom att måla upp en bild av hur lätt det är att tjäna mycket pengar och leva ett bra liv.

Flykten kostar tiotusentals kronor. De fattigaste kan inte spara ihop så mycket eller ens sälja ägodelar så att det räcker.

Smugglarna underblåser drömmarna med falska förespeglingar eftersom det bara är när människor flyr som de tjänar pengar. De behöver en jämn ström som är villiga att riskera livet. Så länge smugglarna ostört kan fortsätta med sin verksamhet fortsätter migranterna att anlända till Europa.

Om EU på sikt ska få bukt med felutnyttjandet av asylsystemet, måste man rikta in sig på smugglarna och stoppa deras verksamhet. Ingen lätt uppgift eftersom de kräver samarbete över gränserna, men allt annat blir bara en slags brandkårsutryckningar för att stoppa alla problem som beror på den illegala invandringen. Ylva Johansson säger själv att två tredjedelar av de som tar sig till Europa idag, mestadels över Medelhavet, saknar asylskäl.

Eftersom ytterst få länder i Europa vill ta emot illegala ekonomiska migranter hjälper det inte att fixa fler legala vägar in i EU. Ingen vill ju ta ansvar för dessa människor.

Följden blir en rad sociala problem där de som vistas här illegalt tvingas arbeta för svältlöner, utnyttjas i människohandel eller för prostitution av kriminella ligor eller skrupelfria arbetsgivare.

EU har redan ett hjälpprogram för att bidra till ekonomisk utveckling i några av de länder varifrån många av migranterna kommer. Ett bra initiativ men som i bästa fall bär frukt först på lång sikt.

Vissa pekar på att migrationen till EU inte är något stort problem just nu. Strömmen av flyktingar och migranter är bara en rännil jämfört med läget 2015.

Men det finns ingen garanti för att det fortsätter så. Av främst två skäl.

Afrika står inför en befolkningsexplosion där kontinenten beräknas växa från dagens dryga miljard till 2,5 miljarder fram till 2050. Om inte ekonomierna i många afrikanska länder lyfter blir det ännu svårare för unga med låg utbildning att få jobb på hemmaplan.
Då kommer de med smugglarnas hjälp att söka sig ett bättre liv.

Världen står inför stora klimatförändringar där FN beräknar att minst 200 miljoner människor kommer att fly när de inte längre kan bo kvar. Det räcker med att en bråkdel av dessa gör Europa till sin destination för att scenerna från 2015 ska återupprepas.

Det är inget fel på Ylva Johansson ambitioner att stärka EU:s yttre gränser eller att få de som vistas här illegalt att återvända. Men de förslag hon hittills lagt fram skapar inte det robusta system som krävs för att hantera nya flyktingströmmar.

Så länge man inte gör något åt roten till problemet, levnadsförhållandena i migranternas hemländer och smugglare som skor sig på fattiga människors drömmar om en bättre framtid, är migrationsfrågan fortsatt ett hot mot EU:s stabilitet och existens.

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

EU till Turkiet: Bollen ligger hos er

Minst 21 har drunknat på väg till Italien

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingsituationen

Ylva Johansson

Migrationspolitik

EU

Medelhavet

Afrika

Människohandel