Mejla

Lena Mellin

Självklart ska PRO betala tillbaka

Publicerad:
Uppdaterad:

Socialstyrelsen säger att det kan komma krav på att PRO ska betala tillbaka de pengar som de felaktigt kvitterat ut.

Det hoppas jag verkligen. Allt annat är stötande.

1 av 4 | Foto: Stefan Jerrevång
Förbundssekreteraren Johanna Hållén

PRO har under åtminstone sex år konsekvent överdrivit antalet medlemmar när de sökt anslag från Socialstyrelsen. Totalt handlar det om cirka 640 000 kronor.

Ingen jättesumma, men tillräckligt mycket för att skattebetalarna skulle kunna få bättre valuta för dem än att ge dem till landets största pensionärsorganisation.

Men Socialstyrelsens inställning till PRO:s bidragsbluff är förvånansvärt sval.

– I värsta fall kan de bli återbetalningsskyldiga, säger Frida Azadi, handläggare på myndigheten.

Det får jag verkligen hoppas. Den som på oriktiga grunder tillskansar sig statliga, eller andra, bidrag ska självfallet betala tillbaks dem.

Snyggast vore om PRO följer det sunda förnuftet och det allmänna rättsmedvetandet och själva erbjuder sig att betala tillbaka pengarna. I annat fall får Socialstyrelsen kräva tillbaks dem.

– Har de gjort det med flit kanske det blir ett polisärende, säger samma handläggare.

Varför så beskedlig? Enligt Socialstyrelsen är reglerna solklara. Både av förordningen och på ansökningsblanketten framgår att det är antalet medlemmar som berättigar till bidrag. Inte antal medlemskap.

Men under samtliga år som Aftonbladet undersökt har PRO begärt bidrag för medlemskap, inte medlemmar. Det uppblåsta medlemsantalet har alltså skickats in till Socialstyrelsen under minst sex år. I genomsnitt handlar det om 13 000 för många medlemmar per år.

PRO vet inte själva hur länge de bluffat om medlemssiffrorna. Bara att det pågått ”under lång tid”. Att organisationen har fler medlemskap än medlemmar beror på att man kan vara med i flera PRO-föreningar samtidigt.

Så en polisanmälan vore på sin plats. Först efter rättslig undersökning vet man om PRO begått brott. Eller om de struntat i reglerna och låtsats som det regnar.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

Publicerad: