Kolumnister

Företaget Sverige behöver en kick off

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

På sistone har jag börjat tänka på Sverige som en stor organisation. Som vilket stort företag, organisation eller myndighet som helst. Det sitter en lufs som vd som heter Göran och han har nio miljoner människor som jobbar i organisationen.

Vissa betalar han lön till, vissa har han låtit bedriva franchiseverksamhet som han själv tjänar cash på utan att röra ett finger. Franchiseverksamheten är också livsviktig för organisationen Sverige, precis som medborgarna som är anställda.

Det är en stor jävla verksamhet som kräver att ledningen ska veta exakt vad den vill och varför den agerar som den gör.

Alla organisationer med många människor, oavsett om det är tjugo eller tusen eller nio miljoner, behöver tydliga mål. Målen, och gärna en vision också, ska finnas där för att vi ska veta vad vi ska ägna oss åt och vad vi inte ska ägna oss åt.

På vissa fronter gör Sverige redan så här, fast inte konsekvent.

Vi vill vara ett land som lever under fred så vi lägger oss inte i konflikter och startar absolut inga med andra länder. Men vi producerar vapen. Till exempel. Att tydligt sätta en vision för vad Sverige vill, som vilken stor organisation som helst, är helt absurt viktigt om vi ska kunna kicka igång en utveckling under det här millenniet.

En sak alla företag, kommuner, myndigheter – whatever – gör är att regelbundet, ofta efter sommaren, samla alla sina anställda under en, två eller tre dagar och prata prata prata. Dom här dagarna brukar ha som mål just att prata om vad man pysslat med under året som gått och vad man kommer att göra under året som kommer.

Det är också oftast väldigt viktigt att stämma av den långsiktiga planen för företagets utveckling, visionen och målen, och kolla så att den tänkta verksamheten inte krockar med ambitionen. Och att få med alla nya medarbetare på tåget, både när det gäller att ha koll på vad företaget håller på med men också att känna sig inkluderade och delaktiga. När vi hade en sån här konferens senast på jobbet var en grej vi gjorde att förklara all internhumor för alla nyanställda. Helt enkelt för att en sån liten sak är en stor del av ett företags själv och kultur, och hänger man inte med blir det snabbt en uppdelning i ”gamla” anställda och nya anställda.

Släng upp den här bollen i luften och ta emot den med bilden av samma situation applicerad på Sverige och vår befolkning. Med risk för att låta åttiotalsretorisk så måste jag säga: Visst skulle det behövas nåt sånt för oss som medborgare?

Jag tror Sverige och alla dess invånare skulle kunna andas in mycket inspiration om vi styrde upp en liten ”konferens” en gång om året.

Och jag vaknade i morse och tänkte att den här röda dagen i juni som vi förut skitit i, nationaldagen, faktiskt skulle kunna bli den dagen. Sjuttonde maj-festande i all ära, men att stanna upp en hel dag och bara tänka på Sverige och på vad vi vill göra som svenskar. Snacka med våra släktingar och vänner och diskutera vad vi tror är bäst för det här landet, och hur vi lyckas göra det vi känner är bäst på det kärleksfullast möjliga sättet.

I mitt fall skulle jag vilja snacka med så många som möjligt den dagen om hur vi skulle kunna göra för att ingjuta en känsla av att vi vill ha alla som bor inom våra gränser med på tåget. Och hur alla ska få en lika stor möjlighet att bidra till Sverige med det dom har, sin kunskap och sina tankar.

För att vi ska kunna bygga Sverige tillsammans behöver vi tydliga visioner och mål. Om ledningen med Göran i spetsen skiter i det så har vi faktiskt en grym potential att göra det själva.

Och när vi bestämt oss behöver vi bara börja agera, ta beslut och sen stämmer vi av igen nästa nationaldag. Och efter varje konferens avslutar vi såklart med en fet fet fest där vi sjunger och dansar och blir fulla och kramiga tillsammans.

I år blir den på Stadion efter att tidernas första Sverigeparad knallat dit från slottet klockan två.

Joina och bidra med din visdom, dina leenden och din kärlek, så blir vi många som kan vakna dagen efter och veta varför vi går till jobbet.

Carlos Rojas Beskow

Publisert:

Aftonbladet

/

Kolumnister