Henke & Zlatan - sätt ner foten!

KOLUMNISTER

På lördag rullar bollen. Och för mig skulle den rulla rakt i mål om Henke, Zlatan Ibrahimovic, Fredrik Ljungberg och alla de andra grabbarna kom injoggande på Westfalenstadion med ett stop-märke på sina blågula VM-tröjor.

Ett rött märke med texten: Stop Trafficking.

Nej, det är inget som jag har hittat på. Den senaste veckan har det cirkulerat ett upprop i mejlen. Ett upprop som uppmanar de svenska VM-hjältarna att sätta på sig en sån där Stop Trafficking-knapp.

Som en markering. För att skapa opinion. En superbra idé tycker jag. Men vad har trafficking med fotboll att göra? Det var just det.

Jag tror inte att jag hade kopplat ihop den sexuella slavhandeln med fotbollen om inte tyskarna själva hade gjort det. Det var när man hörde talas om deras "Verrichtungsboxen" som man började undra. En sorts minibordeller som de började banka upp utanför VM-arenorna.

Som en slags service.

Ja, ja - prostitution är legalt i Tyskland. Jag vet. Att köpa tillträde till en annan människas kropp är inte ett brott. Det anses som en affärsuppgörelse vilken som helst och någonstans ska väl det där utbytet av tjänster äga rum.

Varför inte i en Verrichtungsbox? Nej, problemet är rekryteringen till de tyska serviceinrättningarna.

Problemet är när den där påstådda frivilligheten inte längre existerar. Redan nu cirkulerar en halv miljon kvinnor på den europeiska slavmarknaden. Och de här tjejerna står inte till tjänst för att de har valt det.

De har inga rättigheter alls. De hotas, våldtas och misshandlas. De låses in. De har inga pass eller resehandlingar. Ofta har de inte en susning om var de är och kan inte språket. Och pengarna som de drar in får de inte behålla.

De köps och de säljs. Är det de här tjejerna som ska krypa in i serviceboxarna?

Men varför just Henke, Ibrahimovic och Ljungberg? Är det inte lag & rätt som ska bekämpa människohandel? Jovisst, men 2004 kunde länderna i Europa sammanlagt bara leverera 1274 fällande domar som var relaterade till trafficking. Och vad är det?

Så i väntan på att rättsstaten ska rycka upp sig, så får det bli Zlatan, Larsson och Fredrik som sätter ned foten.

Och det är för att de är Superswedes. De är hjältar, halvgudar. Och för att fotbollsfansen som söker upp serviceboxar tror på er. Ser upp till er. Lyssnar på er.

Två ord bara:

Stop Trafficking.

Monica Gunne

ARTIKELN HANDLAR OM