Vuxna måste ta sitt eget ansvar

KOLUMNISTER

Kort lista: Det är bra att äta spenat. Det är bra att tvätta händerna före maten. Det är bra att ha en jacka som går ned över rumpan. Det är överhuvudtaget inte bra att bli kall om stjärten, för då kan man få blåskatarr. Det är inte bra att småäta mellan måltiderna. Det är bra att använda tandtråd. Det är inte bra att titta för mycket på tv, då kan man få fyrkantiga ögon.

Det är bra att ta trapporna, i stället för hissen. Det är bra att hålla reda på sina vantar. Det är inte bra att lämna sina kläder i högar på golvet. Det är inte bra att sitta i drag. Det är inte bra att vara uppe halva natten.

Det är inte bra att sova halva förmiddagen. Det är bra att hjälpas åt i köket.

Det är inte bra att gå ut utan att ta med sig soppåsen. Det är inte bra att leka med eld, för då kan man kissa på sig. Det är inte bra att göra grimaser, för om tuppen gal och vinden vänder fastnar grimasen. Det är inte bra att klappa okända hundar. Det är inte bra att följa med okända farbröder upp i skogen, även om de vill visa sina kattungar. Det är bra att ställa undan disken efter sig. Det är bra att släcka lyset, om man är sist ut ur rummet. Det är bra att fälla ned toasitsen när man är färdig.

Varför inte lagstifta om allt, precis allt, som folk bör eller inte bör göra? Det är frågan. Ingen verkar längre ha svaret. För det mest deprimerande med infrastrukturminister Ulrica Messings bisarra löfte att göra det brottsligt att cykla utan hjälm, är inte själva förslaget. Det mest deprimerande är det vanligaste motargumentet. I Dagens Nyheters version:

"En hjälmlag kan tänkas reducera antalet cyklister, vilket ger en negativ hälsoeffekt i en tid av tilltagande övervikt."

Man bör alltså inte göra vuxna människor utan cykelhjälm till brottslingar eftersom det inte är säkert att "hälsoeffekten av en hjälmlag netto, blir positiv".

När jag läser sådant vill jag bryta mig in på DN:s "liberala" ledarredaktion och tortera dem med deras egna cykelklämmor.

Finns det någon, vem som helst, kvar i Sverige som vågar stå för den enkla idén att vuxna människor bör ta ansvar för sig själva? Till och med om de, "netto", blir tjocka, struntar i spenaten, cyklar barhuvade och väljer jackor som inte täcker rumpan.

Någon? Hallå? HALLÅ!?

Johan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM