Mejla

Alex Schulman

Maktvittring glimmade i alliansledarnas ögon

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: PONTUS ORRE

Av den senaste veckans politiska bisarrerier finns det en scen jag minns som särskilt mörk. Den där sena kvällen när det stod klart att SD skulle rösta på Alliansens budget och regeringen kallade Alliansen till krismöte på Rosenbad. Och ­Alliansen kom i samlad tropp, snabba steg i den ­kalla natten, så märkvärdigt belåtna de såg ut på bilderna. Så uppfyllda av något obestämt, otäckt. De ­stannade upp för korta ­intervjuer och det lyste ur ögonen på dem i natten. Och så upprepade de exakt den malande retorik som vi hört de senaste månaderna, att de inte har något ansvar, att det är ­Löfven som är statsminister och att de inte kommer att kompromissa.

Jag glömmer den aldrig, den där belåtenheten hos Alliansens partiledare. Jag förstod inte. Det var ju en sorgens dag, SD:s främlingsfientliga politik hade lamslagit hela det politiska systemet. Varför var Alliansen så upphetsade? Jag ­fattade först senare, att det där som jag sett glimma i deras blickar den där ­kvällen, det var makt­vittring. De hade förstått att de ­inom bara några ­timmar kunde återta regeringsmakten.

Vad jag saknade Reinfeldt då. För det kan ingen ta ifrån honom, att han lovade att aldrig låta SD få inflytande, och man trodde honom. Man visste att han aldrig skulle låta det ske. Hade han varit en av de där fyra ­Alliansledarna så hade det kanske ändå kunnat föras konstruktiva samtal med ­regeringen den där kvällen. Men Reinfeldt var inte där och Alliansen hade bestämt sig för att ta över regeringsmakten med SD som stödparti.

Sen utbröt kalabaliken, med extra val och allt. Och jag hade en dröm om att ­Alliansen och vänster­blocket i alla fall skulle ­enas i motståndet mot SD:s främlingsfientlighet. Men det hände inte. Alliansen sa knappt ett ord om sina nya bundsförvanter.

Vi har ett främlingsfientligt parti i riksdagen. Detta parti har 13 procent av rösterna i Sverige. Vi andra är 87 procent och vi är inte främlings­fientliga. Vi står för öppenhet. Vi finns både hos ­Centern och sossarna, hos KD och vänstern. Vi är 87 procent och det är allas vår önskan att vi ska ha ett öppet land. Och vi vill att de folkvalda politikerna ska arbeta för det. Vi är 87 procent som har gett sju partier mandat att se till att SD:s politik aldrig får ­inflytande. Ni får helt enkelt lösa alla dumheter och ­komma fram till något. Ni är folkvalda och vi är 87 procent som kräver att ni gör som vi säger.

avAlex Schulman

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM