Mejla

Lena Mellin

Oj, sex goda nyheter på en enda dag

KOLUMNISTER

Vädret är uselt och över världen hopas orosmolnen.

Men det finns hopp.

I dagens nyhetsflöde dolde sig åtminstone sex glada nyheter.

Journalister anklagas ofta för att bara beskriva det negativa eftersom vi tar fasta på det avvikande. Men i dag startade Aftonbladet sajten Goda Nyheter för de glada, positiva nyheterna. Och så vaskade vi fram guldkornen i nyhetsflödet, de glada nyheterna.

1. Vi oroar oss mindre. Brottsförebyggande rådet genomför varje år något som kallas nationell trygghetsundersökning. Årets upplaga visar att vi oroar oss allt mindre för att bli utsatta för brott.

Exempelvis har andelen som känner sig otrygga när de går ut ensamma på kvällen har minskat med sex procentenheter till 15 procent sedan 2006.

Andelen som oroar sig för att närstående ska utsättas för brott har under samma period minskat med tio procentenheter till 22 procent. De som oroar sig för att bilen ska bli stulen eller förstörd har mer än halverats, från 22 till tolv procent.

2. Arbetslösheten och varslen sjunker. Enligt Arbetsförmedlingen var 385 000 utan jobb i december, 26 000 färre än ett år tidigare. I procent har arbetslösheten minskat med 0,5 procentenheter till 8,1 procent.

Även ungdoms- och långtidsarbetslösheten sjunker. Ungdomsarbetslösheten har minskat med 13 000 personer eller 14,8 procent. För ett år sedan var procentsiffran 17,2 procent.

Dessutom minskar de som varslas om uppsägning på grund av arbetsbrist. I december fick 2 526 det tråkiga beskedet, 800 färre än året innan.

3. Priserna ökar. Det kan ju låta som en tråkig nyhet men en ekonomi utan prisökningar är en ekonomi i olag. Det var för att få fart på inflationen som riksbanken sänkte sin viktigaste styrränta till noll förra året.

Under november ökade inflationen med 0,2 procent. Under samma månad ett år tidigare var siffran 0,3.

Men på årsbasis är det fortfarande deflation. Under förra året sjönk priserna med 0,3 procent. Lägre räntor och oljepriser var de största prispressarna.

4. Hushållen konsumerar mer. Nästan hälften av Sveriges bruttonationalprodukt BNP, 47 procent, består av hushållens konsumtion. Faller den så faller sannolikt BNP och då är det bara dystert.

I november handlade vi för 2,5 procent mer än samma månad 2013. Rekreation, kultur, varor och tjänster står för den största delen av uppgången.

5. Produktionen ökar. Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, ökade produktionen i näringslivet med 2,2 procent jämfört med samma månad året före. Det är främst tjänstesektorn och bygg som drar medan industrin fortfarande har det lite motigt.

6. Kronan stärks och börsen går upp.  US-dollarn gick ner ett öre och en euro blev fem öre billigare under dagen. Och Stockholmsbörsen gick upp med 0,7 procent.

Åtminstone sex goda nyheter på en och samma dag. Det händer inte så ofta.

Fotnot: Småbåtsbranschen går också bra. På ett varv i Ellös på Orust arbetas det just nu dygnet runt sju dagar i veckan.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin