Mejla

Johan Hakelius

”Bajscocktail” - ordet som fick det att brista

Bajscocktailen i ”Malou efter tio”.
Bajscocktailen i ”Malou efter tio”.

KOLUMNISTER

Det finns nyheter som slår luften ur lungorna. Jag syftar inte på de allt mer detaljerade skildringarna av hur Yara slogs ihjäl med en brödkavel, eller rapporterna om att IS har korsfäst barn. Inte den sortens nyheter, som fyller sinnet med förtvivlan och en helig, oanvändbar vrede. Det jag syftar på är nyheter som samtidigt är triviala och tröstlösa.

Jag hann leva i drygt 47 år innan jag tvingades skaka fonem med ordet ”bajscocktail”. Hade det skett i umgänget med ett par fem­åringar kunde det ha varit charmigt. Men nu var det den samlade pressen, branschens tyngsta fackpublikationer, en av landets största tv-kanaler, Sveriges Oprah Winfrey och en professor från Göteborg som stod för introduktionen.

Jag såg inte tv-programmet i fråga och vill inte se det om jag skulle få chansen. Men i stora drag tycks det ha varit så att Malou von Sivers bestämde sig för att ha en ”bajsvecka” i sitt morgonprogram i TV4. Motivet påstods vara folkbildning om hälsa. En av dessa morgnar blev folkbildningen riktigt festlig. Med hjälp av en inkallad professor blandades i en mixer en dryck som delvis sades bestå av avföring. Om man drack den, folk­bildade de inblandade, kunde den bota all möjliga sjukdomar.

Redan där var det antag­ligen oundvikligt att vi inom kort skulle möta rubrikordet ”bajscocktail”. Men på detta följde en annonsör som drog sig ur, avslöjandet att avföringen i själva verket var chokladpudding och så vidare, och så vidare. Nyheten visade sig vara så seglivad att ordet ”bajscocktail”, trots sin ringa ålder, började kännas slitet. Nya varianter konstruerades.

Säg hej till ”bajsmilk­shake”.

”Vi har lyckats skapa uppmärksamhet om de här viktiga frågorna”, förklarade TV4.

Det är inte första gången något liknande sker. Det är med all säkerhet inte den sista. Man brukar kunna stålsätta sig. I bästa fall skratta åt det tunt maskerade effektsökeriet. Men just den här gången brast något inom mig. När jag fick se det där ordet var det som om ett stort mörkt tomrum öppnade sig och slukade hela vår civilisation.

Ordet ”dekadent” är inte i särskilt flitigt bruk längre. Men för ett samhälle som reserverar en betydande del av det offentliga rummet åt ordet ”bajscocktail”, är det en lämplig term.

Av: 

Johan Hakelius

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Johan Hakelius