Mejla

Lena Mellin

Förtroendet för Busch Thor och Björklund tokökar

Har gått upp med 8 respektive 6 procentenheter på en vecka

Publicerad:
Uppdaterad:

Valspurtens framgångar för KD:s Ebba Busch Thor fortsätter. Hon är nu den partiledare som svenska folket har näst störst förtroende för.

Hon delar platsen med Liberalernas Jan Björklund vars förtroende också ökat kraftigt den senaste veckan enligt Aftonbladet/Inizio.

Omkring fem procent av väljarna har fortfarande inte bestämt sig för vilket parti de ska rösta på i valet på söndag.

Valforskarna vid Göteborgs universitet anser att media överdriver partiledarnas betydelse. Men de hävdar också att partiledarna kan vara ett flöte, det vill säga bra, för sitt parti. Eller ett sänke, det vill säga dålig.

En som definitivt utvecklats till ett flöte är Kristdemokraternas Ebba Busch Thor som leder ett parti som i våras betraktades som i stort sett uträknat. Nu har det en god marginal till 4-procentsspärren.

Förtroendet för Ebba Busch Thor har ökat dramatiskt. I december hade 19 procent av väljarna stort eller mycket stort förtroende för henne. Nu är det 37 procent. På bara åtta dagar har det ökat med hela åtta procentenheter.

Ungefär på samma sätt, om än inte riktigt lika spektakulär, ser det ut för Liberalerna och Jan Björklund. Stödet för partiet låg och nosade runt fyra procent och förtroendet för partiledaren var på mellanmjölksnivå.

Men opinionssiffrorna har ökat och förtroendet för Björklund tar fyra dagar före valet ett rejält kliv uppåt. Nu har 37 procent stort eller mycket stort förtroende för honom, hela sex procentenheter mer än för drygt en vecka sedan.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

Ulf Kristersson.
Foto: Ola Axman
Ulf Kristersson.

1. Ulf Kristersson (M) 41 procent Oförändrat

Alliansens statsministerkandidat är fortfarande den partiledare som svenska folket har störst förtroende för. Men han utmanas av kollegerna Busch Thor och Björklund som rycker fram som raketer.

Ulf Kristerssons främsta stödtrupper finns bland männen. 49 procent av dem har stort eller mycket stort förtroende för honom. Bland kvinnorna är siffran 34. I den yngsta väljargruppen, under 30 år, är förtroendet för M-ledaren däremot högre än genomsnittet.

Foto: Anna TÄRNHUVUD
Ebba Busch Thor.

2. Ebba Busch Thor (KD) 37 procent + 8 %

Busch Thor har verkligen kämpat för att hennes parti ska överleva i riksdagen. Hon har utnyttjat varje givet tillfälle till max, från Dagens Industri och Expressens partiledardebatt i mitten av augusti och framåt.

Men till skillnad från många andra kvinnliga partiledare har hon sina stödtrupper bland männen. 42 procent av dem och 32 procent av kvinnorna har stort eller mycket stort förtroende för EBT, som hon kallas. Även de unga har högt förtroende för den 31-åriga partiledaren.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Jan Björklund.

2. Jan Björklund (L) 37 procent + 6 %

Björklund har också kämpat på under valrörelsen. Bland annat höll han tre sommartal mot normalt ett. Och det har, precis som i KD-fallet, gjort susen.

Stödet för Liberalerna ökar liksom förtroendet för partiledaren. Björklund ligger lite bättre till bland män och yngre väljare än bland kvinnor.

Foto: LOTTE FERNVALL

4. Annie Lööf (C) 36 procent + 2 %

Annie Lööf och Centern hade sin storhetstid i väljarbarometrar och förtroendemätningar under våren 2017. Det hängde intimt samman med Moderaternas kris och kommande partiledarbyte. I juni förra året hade exempelvis 45 procent av väljarna stort eller mycket stort förtroende för C-ledaren.

Hennes parti kommer inte att göra ett fullt lika bra val som de trodde. Men lika fullt kommer de att göra ett bättre val än 2014.

53 procent av väljarna under 30 år och 39 procent av kvinnorna har stort eller mycket stort förtroende för henne. Bland män är siffran lägre.

Foto: Lotte Fernvall
Stefan Löfven.

5. Stefan Löfven (S) 35 procent Oförändrat

Det är mycket märkligt att förtroendet för ledarna för två partier som är en sjättedel, L och KD, så stora som Socialdemokraterna är högre än för Stefan Löfven. Så ska det inte vara.

Om Löfven var en man som föreföll ha onda avsikter kunde det kanske vara förklaringen. Men det är han ju inte. Han verkar vara en hygglig prick som gör så gott han kan.

Löfven toppar tillsammans med Lööf kvinnornas förtroendeliga. I likhet med henne ligger han sämre till bland männen.

Foto: Lotte Fernvall
Jonas Sjöstedt.

6. Jonas Sjöstedt (V) 34 procent - 4 %

Förtroendet för V-ledaren Sjöstedt är nästan lika högt som för statsministern. Det är också konstigt.

Han har lite högre förtroende bland kvinnor och yngre väljare, 37 procent, än bland män, 31 procent.

Foto: CAROLINA BYRMO
Jimmie Åkesson.

7. Jimmie Åkesson (SD) 29 procent - 3 %

När sanningens minut, det vill säga valdagen, närmar sig minskar förtroendet för SD-ledaren och det är normalt. Det som inte är normalt är att förtroendet ökar mer för två mindre partiers ledare, KD och L, än för de potentiella statsministerkandidaternas.

39 procent av männen och 19 procent av kvinnorna har stort eller mycket förtroende för Åkesson. I den yngsta väljargruppen är siffran 16. Det är männen som bär upp både Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson.

Foto: LOTTE FERNVALL
Isabella Lövin.

8. Isabella Lövin (MP) 17 procent - 1 %

Språkrören ligger fortfarande parkerade i botten av förtroendeligan. Och nu klingar dessutom intresset för miljö och klimat av i takt med avståndet till sommarens hetta, torka och bränder.

Isabella Lövin höll ett starkt tal i Almedalen i somras när hon med stort allvar talade om den sjuka planeten. Men det hjälper henne tyvärr inte nu.

Lövin har betydligt större förtroende bland kvinnor än bland män och unga. Men mest anmärkningsvärt att hela 57 procent uppger att de inte har något förtroende alls för henne.

Foto: Lotte Fernvall
Gustav Fridolin.

9. Gustav Fridolin (MP) 16 procent - 1 %

När Miljöpartiet fortfarande var ett oppositionsparti hade väljarna ett högt förtroende för Fridolin. Men det har sakta avklingat under regeringsåren och det är svårt att se hur han ska ta sig ur den djupa svackan.

Även Fridolin har betydligt större förtroende bland kvinnor än bland män och unga väljare. Men mer än hälften, 55 procent, saknar helt förtroende för det manliga gröna språkröret.

I kväll är det fyra dagar till valet. Och fortfarande har vi ingen aning om hur det slutar.

Aftonbladet/Inizio

Partiledarligan

1. Ulf Kristersson (M) 41 procent Oförändrat

2. 4. Ebba Bush Thor (KD) 37 procent + 8 %

Jan Björklund (L) 37 procent + 6 %

4. Annie Lööf (C) 36 procent + 2 %

5. Stefan Löfven (S) 35 procent Oförändrat

6. Jonas Sjöstedt (V) 34 procent - 4 %

7. Jimmie Åkesson (SD) 29 procent - 3 %

8. Isabella Lövin (MP) 17 procent - 1 %

9. Gustav Fridolin (MP) 16 procent - 1 %

Andel väljare som har stort eller mycket stort förtroende för partiledaren. Jämförelsen gäller den förra mätningen som gjordes mellan 20 och 26 augusti.

Kvinnoligan

1. Stefan Löfven 39 procent

Annie Lööf 39

3. Jonas Sjöstedt 37

4. Jan Björklund 35

5. Ulf Kristersson 34

6. Ebba Busch Thor 32

7. Isabella Lövin 22

Gustav Fridolin 22

9. Jimmie Åkesson 19

Andel kvinnliga väljare som har stort eller mycket stort förtroende för partiledaren.

Mansligan

1. Ulf Kristersson 49 procent

2. Ebba Busch Thor 42

3. Jan Björklund 39

Jimmie Åkesson 39

5. Annie Lööf 31

Jonas Sjöstedt 31

7. Stefan Löfven 29

8. Isabella Lövin 14

9. Gustav Fridolin 11

Andel manliga väljare som har stort eller mycket stort förtroende för partiledaren.

Ungdomsligan

1. Annie Lööf 53 procent

2. Ulf Kristersson 45

3. Ebba Busch Thor 42

4. Jan Björklund 40

5. Jonas Sjöstedt 37

6. Stefan Löfven 31

7. Gustav Fridolin 17

8. Jimmie Åkesson 16

9. Isabella Lövin 15

Andel väljare under 30 år som har stort eller mycket stort förtroende för partiledaren.

Bottenligan

1. Isabella Lövin 57 procent

2. Gustav Fridolin 55

3. Jimmie Åkesson 52

4. Jonas Sjöstedt 41

5. Stefan Löfven 36

6. Ebba Busch Thor 32

7. Annie Lööf 29

8. Ulf Kristersson 26

9. Jan Björklund 22

Andel väljare som inte har något förtroende alls för partiledaren.

Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. 1 234 personer över 18 år intervjuades via webben mellan den 30 augusti och
3 september.

Frågan som ställdes var: ”Vilket förtroende har du för följande partiföreträdare? Mycket stort, stort, litet inget förtroende alls”

Jämförelsen gäller den förra undersökningen som gjordes mellan 20 och 26 augusti. Endast de som känner till partiledaren har fått svara.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE