Robert Aschberg

Den nakna sanningen om en internet- annons

KOLUMNISTER

"Helt ny matsalsmöbel handgjord i solid mahogny 4 stoppade stolar (19000:-) säljes för OBS 5500:- Priset pga att den måste säljas snabbt."

Killen som satte ut annonsen på nätet ville bli av med grejerna pronto. En vecka senare var han ofrivilligt självuthängd naken på nätet.

Ni som använder internet för att kommunicera med omvärlden vet förmodligen redan vad jag skriver om, alltså den märkliga annonsen som sattes ut på köp- och säljsajten Blocket för två veckor sedan. Fotot var taget i hemmiljö och föreställde ett bord med fyra stolar.

Nu har den bilden gått runt hela världen. Masskopierats med enkla knapptryckningar och sedan rusat runt i cyberspace i

våldsamma upplagor. Jag har själv fått den i e-posten från olika bekanta vid flera tillfällen bara den senaste veckan.

Varför?

Jo, det är inte bara matsalsmöbeln som ståtar på bilden. Bland allt annat - ljusstakar, barvagn, krukväxter och andra inredningsdetaljer - så skymtar en del av en väggspegel i övre vänstra hörnet.

Man uppfattar det inte omedelbart, men i exponeringsögonblicket har fotografen själv fastnat i spegeln, och han är spritt språngande naken.

Ett till synes oskyldigt foto döljer alltså en fruktansvärd hemlighet. Samma symboliska dramatik som i Antonionis film "Blow up", fast det inte handlar om ett mord i det här fallet, utan om en matsalsmöbel.

Jag ringde upp annonsören, Peter, 59.

- Jaha, svarade han. Du ringer om matsalsmöbeln?

- Nej, nej, sa jag. Jag ringer om pitten i spegeln.

- Det är inte så roligt som det låter. Nu ringer det folk från utlandet också, de ringer från alla håll...

Det knäppte till i luren.Ytterligare en röst kom in på linjen:

- Detta är Bengt.

- Vem?

- Jag är barnvagnsskojare.

- Han blev uthängd hos Sverker Olofsson för hundra år sedan för att han sålt barnvagnar med lappar där det stod att de var tillverkade i Österrike fast de inte var det.

Det var Peter som snackade igen. Trepartssamtal.

- Är möbeln såld nu? undrade jag.

- Fast nu är jag jävligt seriös med barnvagnarna, sa Bengt. Förut...man var ju tvungen att börja någonstans...

Peter:

- Matsalsmöbeln gick redan första dagen, det kom en vietnames och hämtade den, smaken kan man diskutera, ja, den såg ju ganska gräslig ut. Men det var billigt. Min käring sa att jag skulle sälja den för netto så vi slapp den.

Telefonsamtalet blev lite förvirrat, inte minst för att Peters kompis Barnvagns-Bengt lade sig i med jämna mellanrum. I korthet kan jag i alla fall berätta att Peter gör affärer med motionsredskap. Han är lyckligt gift. Han har vuxna barn som inte tagit skada av affären. Av bilden på matsalsmöbeln att döma bor Peter ganska fint. Han har blivit retad av hela sin bekantskapskrets för att han skickat ut nakenbilder av sig själv på nätet. Han funderar på att börja handla med möbler i fina träslag.

Matsalsmöbeln hade han tagit hem för att pröva.

- Den var ju hisklig, egentligen. Allting var ett misstag. Framförallt med fotot. Vi hade fem sex bilder att välja på när vi satt där vid datorn och såg inte att jag var med på just den här. Nu har det ringt en och annan käring hem till mig och frågat om den verkligen är så stor som den ser ut.

Jag säger som killen som sålde tvättmaskiner. Jag hade köpt en av honom, men den hade ingen kontakt så jag klagade. Han svarade bara: "Det skiter jag så blött i att du kan gurgla dig i det!" Jag var tvungen att gå på likadant, innan han mjuknade så jag fick en kontakt.

Två veckor efter nakenchocken har Peter fått en ny affärsidé.

- Det var frun som kom på det. Man kan sälja vad som helst med en festlig bild. "Kolla, gubben har kuken ute, den grejen köper vi", förstår du?

Jodå, jag förstod. Sex säljer.

Det finns en modernare sanning också: man ska vara försiktig med vad man lägger ut på nätet. Allt fint kan dras i smutsen med ljusets hastighet.

Robert Aschberg

Publisert:

Aftonbladet

/

Kolumnister

/

Robert Aschberg

ÄMNEN I ARTIKELN

Robert Aschberg