Handdukspaxarna förstör våra semestrar

Foto: Johansen, Erik / TT NYHETSBYRÅN

avMicael Dahlen

KOLUMNISTER

Folk som paxar solstolar med handdukar fuskar med skatten.

Japp, så är det. Sprid ordet så att alla får veta. De är giriga människor som behöver stoppas.

De förstör redan våra semestrar, vem vet vad mer de är kapabla till?

Varje morgon de två senaste veckorna har jag gått upp klockan sju för en löptur i semesterparadiset. Och slagits av hur många handdukar det ligger på solstolarna kring poolen. Nästan var fjärde solstol hade redan tagits i beslag när jag räknade. När jag sen kommer tillbaka vid halv nio brukar antalet ha fördubblats.

Den där underbara upplevelsen jag hade när jag klev ut genom dörren ensam med solen och tystnaden förvandlas snabbt till en obehaglig känsla av att vara inblandad i en zombieapokalyps. Som att jag måste ha missat något fruktansvärt som drabbat alla andra människor under tiden, de är borta och kvar är bara alla dessa handdukar på solstolarna.

Känslan av att vara med i en zombiefilm förstärks efter frukosten när jag ser alla nyvakna människor som håglöst vandrar varv efter varv runt poolen bland alla handdukar utan att hitta en ledig solstol. Jag ser hur de bryts ner dag efter dag, hållningen försämras och stegen blir alltmer hasande i takt med att semesterglädjen dräneras ur deras kroppar för varje varv de går mellan handdukarna.

Jag fann en undersökning som visar att 23 procent av svenska charterresenärer känner sig drabbade av folk som handdukspaxar solstolar, det var den största hotellplågan. I en brittisk studie upplevde 30 procent samma sak (det enda de tyckte var värre är fulla britter), bland tyska turister var siffran uppe i 69 procent. Det här är ett globalt problem, en farsot, likt gräshoppor far handdukspaxarna fram och ödelägger semestrar.

Något måste göras. Men vad, det går ju inte att säga till människorna, grejen är ju att de inte är där? Att de är beredda att ställa klockan i ottan på semestern för att lägga ut sina handdukar tyder dessutom på att de tycker sig ha rätt till de där solstolarna, det hjälper nog inte att säga till dem. Därför tänker jag att det är dags att kraftsamla. Sprid ordet: folk som paxar solstolar med handdukar fuskar med skatten.

Jag gick tillbaka till en enkät jag gjorde bland 2 000 personer om inställningen till skattefusk där jag på skoj frågade om handdukspaxning. Om folk verkligen skattefuskar går inte säkert att säga, men de som är mer positivt inställda till skattefusk är också mer benägna att handdukspaxa. Orsakssambandet är oklart – det skulle i teorin lika gärna kunna vara så att handdukspaxning leder till ökad benägenhet att skattefuska. De mer positiva till handdukspaxning valde dessutom hellre en trisslott till sig själva istället för att skänka pengar till välgörenhet som tack för hjälpen. Kanske är handdukarna inkörsporten till girighet och en massa hemskheter?

Du som inte orkar vänta på att ordet och skammen sprids kan kolla min Instagram för tips. Jag har roat mig de senaste dagarna med att testa några avskräckande metoder, som ”virvelvindar” och majonnäsfläckar…

Hit reser vi helst 2018 00:47
ARTIKELN HANDLAR OM

Resor

Semester