Valberedningen tog fel – Juholt fick rätt
Det var valberedningen under ledning av Berit Andnor som sänkte socialdemokraterna.
De gjorde en kravlista.
Sedan föreslog de Håkan Juholt. Han uppfyllde två av de sju punkterna på listan.
Två veckor efter att Mona Sahlin berättat att hon skulle sluta som partiledare tillsattes en valberedning som skulle vaska fram hennes efterträdare.
Ordförande blev förra statsrådet Berit Andnor, i dag landshövding i Blekinge. Bland de tio övriga ledamöterna var förra kommunalrådet i Göteborg, Göran Johansson, mest känd.
Valberedningen hade knappt fyra månader på sig att hitta Sahlins efterträdare. Hälften av tiden använde de till att arbeta fram en kravprofil, alltså en lista med egenskaper som den nye partiledaren skulle uppfylla.
Torsdagen 10 mars förra året, bara två veckor före partikongressen, var de äntligen klara. I hörsalen på partihögkvarteret berättade Berit Andnor att deras förslag var riksdagsledamoten Håkan Juholt, ordförande i försvarsutskottet.
Håkan Juholt var ingen förhandstippad kandidat, han seglade upp de sista dagarna. Han uppfyllde inte ens hälften av kraven på listan. Att det ändå blev Juholt berodde på att partidistrikten hade blockerat alla andra namnförslag.
Valberedningen fastnade alltså för den minsta gemensamma nämnaren. Det brukar sällan vara framgångsrikt.
Det stod redan från början klart att Håkan Juholt skulle få problem. Hans meritlista var för kort.
Han hade aldrig suttit i regeringen. Han hade aldrig suttit i partiets högsta ledning. Han hade trots 16 år i riksdagen inte gjort sig ett namn. Under en kortare period var han biträdande partisekreterare med ansvar för kontakterna med partiets lokalavdelningar och med facken.
Valberedningen under Berit Andnor gjorde kort sagt ett dåligt jobb. När Juholt valdes till Socialdemokraternas partiledare var stödet enligt United minds väljarbarometer 27,8 procent, 2,9 procentenheter under det sämsta valresultatet i modern tid.
I senaste mätningen, i måndags, hade stödet krympt till 23,6 procent.
Men det sviktande väljarstödet är inte det enda problemet. Ännu värre är att det politiska budskapet helt hamnat i skymundan av Håkan Juholts snedsteg. Allt från tvärsäkra påståenden som fått tas tillbaka till återbetalningen av 160 000 kronor till riksdagen för det oriktiga hyresbidraget.
Det är inte bara Håkan Juholts fel att hans partiledartid kantats av kriser. Han förefaller helt enkelt ha fått ett uppdrag som han inte passade för. Och det är valberedningen ansvarig för.
Juholt själv har sannolikt gjort den bästa analysen. I en dokumentär i Sveriges Radio sade han, när han fick veta att han var en av dem som valberedningen funderade på:
– Oj. De är inte kloka. Absolut inte. Absolut inte. Jag är inte en sådan person. Jag är alldeles för yvig, ostrukturerad. Jag har inte en personlighet som passar för ett sådant ledande uppdrag.