Annika Creutzer

Så kan du finansiera fritidshuset

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

På skärgårdsön ser jag hur flera fritidshus bara används några veckor om året. Övrig tid står de tomma.

Det är också rekordmånga fritidshus till salu i Sverige just nu. Lösningen kan vara uthyrning och rotarbete.

I år kan du tjäna 50 000 kronor skattefritt på uthyrning.

Annika Creutzer.

Det kan vara både dyrt och arbetskrävande att ha ett fritidshus. Många väljer att istället sälja, andra gör som jag och är sommarhyresgäst i ett litet skärgårdshus.

Har du ett fritidshus, som du känner att du inte hinner med och som är dyrt att hålla i bra skick, kan ett bra sätt att finansiera huset och renoveringarna vara att hyra ut det när du inte själv är där.

I år får du hyra ut huset för upp till 50 000 kronor utan att det blir någon skatt på inkomsten. Först ett avdrag på 40 000 kronor och sedan 20 procent av uthyrningsbeloppet (0,2 x 50 000 kr = 10 000 kr).

Det gör att du kan hyra ut för 50 000 kronor utan att betala skatt.

Men även om du behöver betala skatt så brukar det inte bli så stora belopp.

Säg att du hyr ut för 7 000 kronor i veckan i åtta veckor. Det ger 56 000 kronor. Först får du dra av 40 000 kronor. Det gäller alla bostäder oavsett om det är ett fritidshus, en villa, en hyreslägenhet eller en bostadsrätt. Dessutom får du dra av 20 procent av uthyrningsbeloppet om det är ett hus du hyr ut. Det gör ytterligare 11 200 kronor. Kvar blir 4 800 kronor som du tar upp som inkomst av kapital och som beskattas med 30 procent. Av de 56 000 kronor du får in så får du alltså behålla 54 560 kronor.

Hade du hyrt ut en hyres- eller bostadsrättslägenhet så hade du istället för 20 procent fått dra av den faktiska hyran eller avgiften under tiden du hyr ut. Hyr du ut två månader och har en hyra på 7 000 kronor får du alltså dra av ytterligare 14 000 kronor. Kvar blir 2 000 kronor som beskattas och av de 56 000 kronor du får in så behåller du 55 400 kronor.

Är ni två som har bostaden så får ni ta upp halva beloppet var, alltså en kapitalinkomst på 1 000 kronor var.

Om du även säljer ved, frukt eller annat från din fastighet så får du räkna in detta i schablonavdraget.

Du kan alltså hyra ut för 25 000 kronor och sälja ved för samma summa utan att du behöver betala någon skatt.

Vill du sedan renovera och förbättra ditt fritidshus så kan du utnyttja skattereduktion för hustjänster, populärt kallat Rot och Rut. Det räcker med att du äger en del av fritidshuset för att du ska kunna halva arbetskostnaden betald med dina skattepengar. Och den andra halvan kan du betala med dina uthyrningsinkomster.

Hur mycket du kan köpa rot- och ruttjänster för kan du räkna ut på Skatteverkets hemsida. För att få full skattereduktion bör du tjäna cirka 27 000 kronor (varierar beroende på kommunalskatten).

Har du andra avdrag för som låneräntor och pensionssparande måste du ha högre inkomst för att kunna får den fulla reduktionen på 50 000 kronor (vid en arbetskostnad på 100 000 kronor).

Har du bara pensionsinkomster kan det räcka med cirka 17 000 kronor i månaden för att du ska kunna få full skattereduktion.

Renoverar du med rot finns också fördelen att du bidrar till att det finns jobb på orten där du har ditt fritidshus. Planerar du så kanske arbetet kan utföras under vintern när du ändå inte är där.

Hyr du dessutom ut ditt fritidshus när du inte är där så är ni fler som handlar i den lokala affären och på andra sätt bidrar till en levande landsbygd.

ANNIKA CREUTZER

Publisert:

Aftonbladet

/

Kolumnister

/

Annika Creutzer

ÄMNEN I ARTIKELN

Annika Creutzer