Vi är inte oroade för oss själva utan för våra barn

Jag ligger i ett hotellrum i Göteborg, är på turné med min föreställning och väntar på att det ska bli kväll. Jag är uttråkad, läser Twitter som aldrig förr. Uppdaterar om och om igen. Läser människor som tycker saker på 140 tecken. Jag scrollar ­genom flera kilometer ­Twitter-feed. En del är ­fritidstyckare, men här finns många proffstyckare också. Människor som tycker ”for a living”.

Plötsligt plingar det ­ursinnigt till i telefonen. Twittrare vill göra mig ­uppmärksam på en text som en av proffstyckarna, Sakine Madon på Expressen, skriver om en text där jag tyckt saker om barn. Jag skrev om det dåliga sam­vetet vi många känner när vi lämnar våra barn för tidigt på dagis, att barnen nog skulle må bättre om det gick att ha dem hemma längre.

Jag läser Sakine Madons text och blir jäkla paff, ­faktiskt. Det är som att Sakine Madon inte förstått alls vad jag menade. När hon återger mina åsikter så är de helt vanställda.

Nu tror inte jag att Sakine Madon är dum i huvudet, så jag undrar hur det kan ha blivit så fullständigt galet? När en tyckare hittepå-­tycker så här så borde man kanske ta ett steg åt sidan och låta det passera.

Men det går inte! Jag kan inte! Jag blir så provocerad!

Helt kort: Sakine Madon skriver i sin text att jag ­beklagar mig över läget för småbarnsföräldrarna i Sverige. Det har jag inte gjort - jag beklagar mig över läget för småbarnen. Sakine ­Madon menar att jag tycker synd om mig själv som förälder. Det gör jag inte - jag tycker synd om barnen.

Madons text är fan unik, jag har aldrig förr läst en text om småbarn som inte ens nämner barnen. Som hela ­tiden utgår från föräldrarna.

Sakine Madon har inte förstått att när vi småbarnsföräldrar beklagar oss, så är det ju inte för egen skull vi gör det. Det är ju för barnen. Vi är inte oroade för oss själva, vi är oroade för att vi gör fel val för våra barn.

Sakine Madon slutar med att belåtet konstatera: ”Vi ­lever i rena paradiset för småbarnsföräldrar.”

Viktigare fråga: Lever vi i ”rena paradiset” för ­barnen?

Sakine Madon har just ­blivit mamma själv, skriver hon. Kanske kommer allt landa också i henne en dag, att livet som småbarnsförälder är fyllt av mariga saker och ibland blir man arg på samhället.

Inte för egen del utan för sina barns skull.

avAlex Schulman

ARTIKELN HANDLAR OM