EU kan fara och flyga – i onödan

KOLUMNISTER

Ministrarna åker tusentals mil till möte i två länder

Foto: STATSMINISTRARNA SAMÅKER TILL TOPPMÖTET Regeringsplanet med Fredrik Reinfeldt och EU-minister Cecilia Malmström mellanlandar i Köpenhamn för att hämta upp Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen. ”Det är onödigt att åka till Lissabon. Man kunde ha nöjt sig med Bryssel, vi försökerrätta till det lilla vi kan genom att samåka”, säger Reinfeldt. (Alla tidsangivelser enligt svensk tid.)

I dag visar EU upp sig från sin sämsta sida.

Nationell prestige tillåts gå före all normal anständighet.

Fyra gånger om året samlas EU:s ledare till toppmöten. För att slippa stora demonstrationer, skadegörelse och polisuppbåd äger de sedan fyra år tillbaka alltid rum i Bryssel.

Det toppmöte som inleds i dag hålls däremot i både Lissabon och Bryssel.

Innan de ordinarie förhandlingarna inleds ska nämligen EU:s senaste fördrag signeras under högtidliga former.

Portugal, EU:s ordförande detta halvår, vill gärna att det ska kallas Lissabonfördraget. Föregångarna heter nämligen Rom-, Maastricht-, Amsterdam- och Nicefördragen.

Vill gå till historien

För att säkra en plats på EU-historiens karta har Portugal sett till att fördraget undertecknas i Lissabon.

Regeringscheferna var visserligen i Lissabon i helgen för ett möte med Afrikanska unionens ledare. Men Atlantkusten är trevlig och de kunde därför tänka sig att återvända efter bara fem dagar.

Men, sa statsministrarna, då kanske vi kan hålla hela mötet i Lissabon?

Då slog den nationella prestigen till igen. Nu i form av Belgien som ampert meddelade att det är bestämt att alla toppmöten ska hållas i Bryssel. Det här mötet är inget undantag.

Genanta krav

Den nationella tuppfäktningens resultat är att EU:s statsministrar och presidenter sammanlagt flyger tusentals mil – helt i onödan. Samma toppolitiker som satt miljön och kampen mot klimathoten högst upp på den politiska agendan fogar sig i krav som för varje vettig människa framstår som generande.

Flyger ihop

För Fredrik Reinfeldts del handlar det om 340 onödiga mil i luften. För att mildra påverkan på klimatet samflyger han med Danmarks statsminister.

Även Hollands, Belgiens och Luxemburgs premiärministrar samsas om ett plan.

EU vill framstå som ansvarsfullt och framtidsinriktat. Tyvärr är flygcirkusen ett bevis på motsatsen.

ARTIKELN HANDLAR OM