ABSOLUT – Property of Wallenberg

KOLUMNISTER

Staten tjänar på att sälja Vin&Sprit till Investor

1 av 3 | Foto: SKÅL FÖR SVENSK VODKA Peter Wallenberg är hedersordförande i Investor, som nu vill köpa staliga Vin&Sprit. En sådan affär skulle tysta många kritiker, genom att bolaget då behåller sin svenska förankring och jobben blir kvar här.

Wallenbergs regerar redan näringslivet.

Nu vill de bli vodkakungar också.

Investor är familjen Wallenbergs maktbolag. Ordförande är familjens huvudman Jacob Wallenberg, hedersordförande hans pappa Peter och styrelseledamot lillebror Peter Jr.

I går, när Investor presenterade sin senaste kvartalsrapport, avslöjades att bolaget vill köpa Vin&Sprit, ett av de statliga bolag som regeringen satt ut till försäljning.

I uppköpsplanerna samarbetar Investor med ett annat bolag i Wallenbergsfären, det delägda riskkapitalbolaget EQT. Tillsammans vill man köpa Vin&Sprit och dela upp det i två bolag. Ett för succén Absolut vodka. Och ett för alla andra spritmärken.

För staten finns uppenbara fördelar att sälja Vin&Sprit till Wallenbergs. Om en utländsk spritjätte som Bacardi eller Pernod skulle ta över blir företaget med stor sannolikhet bara en lokal filial. Men med nya svenska ägare till den anrika sprittillverkaren blir huvudkontoret och centrala funktioner kvar i Sverige.

Ta udden av kritiken

En ny svensk ägare skulle också ta udden av en del av den folkliga kritiken mot utförsäljningen av de statliga kronjuvelerna. Vin&Sprit behåller sin svenska förankring och jobben blir kvar här.

För Wallenbergs skulle köpet betyda att man går in i en ny bransch. Hittills har man, utöver traditionell och modern industri, snarare investerat i hälsovård än det som, åtminstone i större mängder, förstör hälsan.

Dessutom är Vin&Sprit något av en sedelpress. Vinsten efter skatt de senaste tio åren uppgår till drygt 20 miljarder kronor.

Men Wallenbergs intresse för de statliga företagen slutar inte vid vodkan. Ett rykte, som inte tillbakavisas av Investor, gör gällande att Wallenbergs SE-bank vill köpa statens del av Nordea. Staten äger nästan en femtedel av bankjätten.

Styrelseordförande i SEB är Marcus Wallenberg, kusin till Jacob och familjens andra huvudman.

Sitter i samma båt – ja visst

Staten och kapitalet, dom sitter i samma båt var refrängen i en gammal Ebba Grön-hit på 1980-talet.

Det är en beskrivning som stämmer på samarbetet mellan regeringen och Wallenbergsfären.

De samarbetade tidigare som ägare i flygbolaget SAS. Just nu är båda ägare i Stockholmsbörsen OMX.

Staten är en av Sveriges största företagsägare. Regeringen vill sälja sin andel i sex bolag för att de ska ”få bättre möjligheter att utvecklas”. Inkomsterna ska användas till att betala av på statsskulden.

lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM