Varför kan jag inte tro på Madonna?

KOLUMNISTER

Varför är Madonna så vidrig? Jag har aldrig träffat människan och borde därför inte ha någon uppfattning om henne. Diverse aversioner är ju egentligen bara egna projektioner på hennes mediabild och säger väl egentligen mer om mig än henne.

Att hon lagt 20 miljoner på att adoptera en pojke från Malawi är väl egentligen helt ok. Barnet har fötts i ett världens fattigaste länder, där nästan en hel föräldrageneration gått under av aids och hiv. De överlevande dignar under den omänskliga försörjningsbördan att ta hand om alla barn. Davids pappa kunde uppenbarligen inte ta hand om sonen och lämnade in honom på ett barnhem.

Hade det varit bättre om han fått växa upp där? Vad är det för fel med att ett barn plötsligt fått en ljus och välbärgad framtid? Visst är det enkelt att sitta hemma i soffan och gnälla men vem hade inte velat bli adopterad om man varit i lille Davids läge?

Tolv miljoner av de 13,5 miljoner av världens föräldralösa barn i världen lever i de afrikanska länderna söder om Sahara och de väntas öka till 40 miljoner år 2010.

Läget är med andra ord katastrofalt. Dessutom adopterar ju Angelina Jolie barn hela tiden och ingen tycker att det är något konstigt med det. Tvärtom glider hon omkring mellan världsdelarna som ett übervackert världssamvete som riktar uppmärksamhet mot kvinnor och barn. Så vem kan klandra Madonna för att hon vill dra sitt strå till humanitärstacken?

Vart femte barn i världen blir inte äldre än fem år, 50-60 miljoner barn i världen har tvingats in i prostitution, slaveri och pornografi. Ett av fyra barn lever i absolut fattigdom. Det finns så oerhört mycket lidande i världen. Om vi vore vid våra sinnens fulla bruk hade vi släppt allt vi hade för händerna och åkt och adopterat varenda unge.

Men det gör vi självklart inte för vi är alla för upptagna med att välja dvd-filmer, bestämma middagsmat, tvätta sockor och annat viktigare.

Kanske är det därför så många retar sig på Madonna, för att hon verkligen gör något. Eller är det i själva verket ren utmattning inför alla kändisar som vill förbättra sitt varumärke genom att klappa svältande barn på huvudet? Madonna ger sken av att vara en iskall, beräknande människa som gör vad som helst för sin karriär.

Boken om hennes liv var det otäckaste jag läst, snacka om en totalt egotrippad människa. Visst, när fan blir gammal blir hon ofta religiös. Men Madonna som det goda, osjälviska, världssamvetet? Nej, jag köper det inte en enda sekund.

Johanne Hildebrandt

ARTIKELN HANDLAR OM