Mejla

Peter Kadhammar

För inte så länge sedan var Frankrike terroristen

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: STEFAN JERREVÅNG

"De bekämpar oss för att Frankrike är frihetens land”, säger president François Hollande.

På sätt och vis är det nog sant.

Daesh (IS) står för absolut ondska. Den islamiska staten måste tillintetgöras, skriver ­respekterade tänkare.

Jag håller med.

Nu måste vi stå upp för demokratin och inte låta oss skrämmas till undfallenhet, säger ­alla vettiga ledarsidor.

Räkna med mig.

Vi i Europa har skapat historiens humanaste, effektivaste och mest välmående samhällssystem och plötsligt kommer dessa barbarer nerifrån öknen - och våra förorter! - för att splittra, förstöra och döda oss.

Men ­fattas det inte en stämma i ­kören?

Sven Lindqvists enastående bok ”Utrota varenda jävel” från 1992 berättar folkmordets historia. Inte mordet på judarna utan den vite mannens framfart i Asien, Afrika och Amerika. Sidan 233:

”För att rekrytera nya bärare sände fransmännen ut patruller som i gryningen omringade byarna och sköt var och en som försökte fly. Som bevis för att de utfört sina order riktigt tog soldaterna med sig avskurna huvuden tillbaka. Voulet lät spetsa huvudena på stänger och ställde ut dem för att skrämma befolkningen till underkastelse. I Sansan-Hausa, en by som redan stod under franskt ’beskydd’ hade Voulet givit order om att 30 kvinnor och barn skulle dödas ...”

Detta inträffade i nuvarande Niger för inte alls länge sedan, 1899.

Jag läser ett akademiskt papper om hur Frankrike och England delade upp Mellanöstern efter första världskriget och hur de egenmäktigt drog gränserna (som mördarsekten Daesh nu river). Jag slår i New York ­Times arkiv och läser om det franska bombardemanget av Damaskus våren 1926: över 500 civila dödsoffer inklusive kvinnor och barn.

Det var en av historiens första terrorbombningar med flygplan. Men inte den första. Om jag minns rätt hann britterna före i Irak.

Hur uppfattade människorna som sköts, hängdes, bajonetterades, bombades och insorterades i administrativa enheter ­utfunderade i Paris de soldater som i ett moln av damm marscherade över öknen?

Där kommer frihet, jämlikhet och broderskap?

Missförstå mig inte. Daesh måste bekämpas. De som tar värvning i mördarsekten har inget att skylla på. De bär på ett personligt ansvar.

Men det kan vara värt att minnas att inget växer fram ur intet. Historien bär vi alltid med oss.

avPeter Kadhammar

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Frankrike

Historia

Niger