Mejla

Lena Mellin

SD är desperata – vill missbruka skattepengar

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

KARLSTAD. Sverigedemokraternas ledamöter lämnar nu uppdraget i riksdagen för att dela ut flygblad i den mest omfattande kampanjen i partiets historia.

För att göra något helt annat än de är valda till uppbär de ett arvode på minst 62 400 kronor i månaden. Av våra skattepengar.

Snyggt? Nej, tvärtom.

Sverigedemokraterna är nu desperata och erkänner att de inte får något uträttat i riksdagen på det område som de prioriterar högst, att motarbeta invandring och flyktingmottagande.

De genomför vad de själva kallar för en kursändring. Men det är en fullkomligt felaktig innehållsdeklaration. Partiet behåller kursen men lägger om arbetssättet och abdikerar från riksdagen. Ajöss och goodbye.

I stället för att sitta i riksdagen och utföra de arbetsuppgifter de är valda för att göra, ska ledamöterna ut och kampanja i landet. Gruppledaren Mattias Karlsson uppmanar SD-ledamöterna att vara så ”lite som möjligt” i riksdagen och så mycket som möjligt på andra ställen.

Det är upprörande. SD har för närvarande 49 ledamöter i rikdagen. De är valda till det finaste uppdrag man kan få, att bestämma över andra. De har ett förtroendeuppdrag som innebär att de bestämmer vilka lagar som ska gälla och vilka statliga skatter vi ska betala.

Men det jobbet tänker alltså SD-ledamöterna inte uträtta. De ska dela ut flygblad i stället.

Trots det kommer de att kvittera ut arvodet som från 1 november är minst 62 400 kronor i månaden. Resor och hotell till kampanjorterna betalas av riksdagen som har en generös tolkning av vad som ingår i  uppdraget som ledamot.

Är det på allvar så Sverigedemokraterna tycker att våra gemensamma pengar ska användas? Till helt andra ändamål än de var avsedda för och framför allt inte för det man gör i riksdagen, förbereder och fattar för landet viktiga beslut? Det verkar så.

Sverigedemokraterna kräver också en folkomröstning om invandringen och flyktingmottagandet. Syftet kan bara vara ett, att förespegla sina väljare att det ligger inom räckhåll.

Det gör det inte. Riksdagen beslutar inte bara om en folkomröstning ska hållas. Den bestämmer också vilken fråga som ställs.

Men det finns absolut ingen majoritet för en folkomröstning. Det finns heller ingen annan som vill ha svar på den fråga som SD tycker är intressant, om tillflödet av nya människor till vårt land ska strypas. SD slår alltså blå dunster i sina sympatisörers ögon och fortsätter att dilla om nyval.

Ett annat inslag i den kommande kampanjen, som delvis finansieras med pengar ur partiets nästa valbudget, är annonser och reklam i svenska och utländska media. Där ska det enligt riksdagsledamoten Paula Bieler informeras om att i Sverige får flyktingar bo i tält i snön. Och att det inte är bättre här än i flyktinglägren i exempelvis Jordanien och Turkiet.

I Sverige bor inte flyktingar i tält i snön. I Sverige är det betydligt bättre än i flyktinglägren utanför Syriens gränser. Den som tror något annat har en fullkomligt förvrängd verklighetsuppfattning.

Sverigedemokraterna verkar desperata. De fick inte det nyval de ville. De kommer inte att få den folkomröstning de önskar. De planerar att missbruka skattebetalarnas pengar.

Vad blir nästa steg?

Hjälp, vad händer? Vi förklarar flyktingkaoset

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Mattias Karlsson (politiker)

Paula Bieler

Jimmie Åkesson

Lena Mellin