Nätpöbeln påminner starkt om dåtidens lynchmobbar

KOLUMNISTER

”Mördare!”

19-åriga Tova har bragts om livet och i sociala medier döms tre anhållna ynglingar av en lynchjustis.

”Hoppas du brinner i helvetet”...”Hela din släkt är horungar”...” De begåvningshandikappade föräldrarna o de anhöriga är medskyldiga att ha uppfostrat detta efterblivna fetto till medskyldig mördare!”...

Att läsa kommentarerna på de unga männens Facebook-sidor är inte uppbyggligt. Grova personangrepp, avgrundsvrål, mordhot.

I den uppjagade stämning som råder försöker en och annan att påpeka att de ännu inte är dömda, invändningar som viftas undan med irritation och hån.

Så inträffar det som inte sällan sker i inledningen av en brottsutredning. Två av de anhållna försätts på fri fot, misstankarna mot dem har försvagats.

Mobben suckar besviket, men hämtar kraft och går till ny attack.

”Bara för att de två släpptes betyder de inte att dom är oskyldiga, finns våldtäktsmän som släpps fria trots bevis”, som en av de straffrättsliga experterna uttrycker saken.

Det var samma sak med Lisa Holm. I internetforum namngavs, åtalades och dömdes en man som bodde i samma trakt som flickan innan hennes kropp ens hade hittats. Förvisso frikände Flashbackjuryn honom någon vecka senare, men det berodde bara på att tre personer från Baltikum häktats och befunnits skyldiga.

Då hovrätten halvannat år senare fastställde tingsrättens livstidsdom för den ende i trion som var skyldig var intresset för fallet i nätets undervegetation svalt sedan länge.

Internets kraft kan vara skrämmande.

Människor hetsar varandra och inkasserar beröm och ryggdunkningar för det ena påhoppet mer groteskt än det andra.

Vad gör denna hänsynslöshet mot oskyldiga människor som ska försöka leva vidare då misstankar visat sig vara felaktiga? Hur ser deras framtid ut? Hur påverkas deras anhöriga?

Efter morden på Vår krog och bar i Göteborg härom året piskades en så hätsk stämning upp att polisen bedömde att de misstänktas familjer måste flyttas till annan ort.

Civilisationens fernissa är tunn. Nätpöbelns psykologi är densamma som då en uppretad folkmassa misshandlade riksmarskalk Axel von Fersen till döds 1810 eller då svarta människor hängdes i träd i sydstaterna för inte alltför många årtionden sedan.

Jag ser på Facebook att några av dem, som har varit säkra på att tre personer mördade Tova, även är upprörda över att två små bröder inte fick en rättvis prövning då polis slog fast att de orsakat Kevins död.

Vi måste låta domstolarna avgöra skuldfrågan. Vår civilisation faller samman utan den ordningen.

avOisin Cantwell

ARTIKELN HANDLAR OM